Sałatki to doskonały sposób na lekką przekąskę lub dodatek do dań mięsnych. Ze względna na obecność warzyw i owoców, a także przetworzonych w niewielkim stopniu składników, są niezwykle zdrowe i pożywne. Zaletą sałatek jest również fakt, że ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu i nie wymaga zaawansowanych zdolności kulinarnych.
Przepis na sałatkę z serem feta
Przepisów, których głównym składnikiem jest ser feta, jest wiele. Ma on dość charakterystyczny i intensywny smak, dlatego najlepiej sprawdzi się w towarzystwie warzyw. Aby przygotować sałatkę z fetą (zawartość dużej miski) przygotuj:
- połówkę świeżego ogórka
- 1 duży pomidor
- połówkę niedużej czerwonej cebuli
- garść czarnych oliwek
- rozdrobnioną sałatę lodową lub dostępny w sklepach gotowy mix sałat
- sos, w tym celu wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z ziołami: oregano, tymiankiem, bazylią i miętą lub skorzystaj z gotowej, dostępnej w sklepach mieszanki, do której wystarczy dodać wody i oleju
- kawałek sera feta
Sałatka z serem feta
Ogórka dobrze umyj lub obierz i pokrój w półplasterki – wrzuć do miski. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, przekrojone na pół oliwki oraz czerwoną cebulę w postaci piórek. Ser feta rozkrusz w placach lub pokrój w kostkę, a następnie dorzucić do miski. Na końcu dodaj dwie garście sałaty, całość skrop przyrządzonym sosem i wymieszaj.
Tak przyrządzoną sałatkę możesz spożywać ze świeżym pieczywem, grzankami i smażonym kurczakiem, może posłużyć także jako dodatek do grilla.
Smacznego!