Weselna impreza powinna być zaopatrzona nie tylko w świetną orkiestrę, ale również w dobre i smaczne jedzenie i picie. Napoje na weselu to podstawa! I nie chodzi tylko o alkohol, którego brak jest traktowany na polskim weselu jak niechlubny znak i zaniedbanie, ale również o pozostałe napoje. W końcu goście, którzy jedzą i tańczą muszą dużo pić.
Napoje gazowane kontra soki owocowe
W latach 90-tych w Polsce na weselnych stołach królowała modna wówczas coca-cola i inne napoje gazowane w formie oranżady. Wraz z nowym ustrojem do naszego kraju weszła amerykańska kultura. Otwierano wówczas pierwsze bary z fast-foodami, na potańcówkach i weselnych stołach nie mogło zabraknąć kolorowych napojów gazowanych. Dziś takie napoje na weselu nie są raczej wskazane. Dostrzeżono bowiem zagrożenie, które wynika z nadmiernego spożywania gazowanych napojów w formie oranżady. Powodują wzdęcia, odbijanie się, problemy z trawieniem, gazy, poczucie ciężkości, sprawiają, że czujemy się pełni i nie mamy ochoty na jedzenie. A przecież to właśnie na polskich weselach jedzenia jest pod dostatkiem.
Oczywiście można wciąż spotkać się na weselach z napojami gazowanymi, które zagoszczą na stołach, jednak ich picie nie jest polecane. W przeciwieństwie bowiem do zwykłej wody niegazowanej lub owocowych soków. Woda w połączeniu z wypijanym alkoholem nieco rozrzedza go, dzięki czemu nie upijemy się zbyt szybko, a nasz organizm lepiej przyswoi alkohol.
Możemy również skorzystać z soków kartonowych np.: jabłkowy, pomarańczowy, limonkowy, wieloowocowy, które świetnie komponują się z obiadem weselnym, ciastkami i owocami. Z pewnością lepiej będą nam służyć niż gazowane napoje.
Oczywiście na każdym stole powinna być butelka wody w przeliczeniu na jednego człowieka. Woda oczyszcza organizm, nawadnia lepiej niż napoje i soki, dzięki czemu mamy większy apetyt na jedzenie. Oczywiście nie wolno zapomnieć o kawie i herbacie, które zwykle kelner przynosi wraz z ciastkami np. po obiedzie oraz o alkoholu w postaci klasycznej polskiej wódki, a także coraz częściej spotykanego wina czerwonego lub białego.