Dlaczego sernik opada?

Serniki to jedne z najpopularniejszych domowych ciast obok kremówek. Jemy je chętnie, są smaczne, słodkie i świetnie komponują się z filiżanką kawy na podwieczorek lub na rodzinne, świąteczne spotkania. Niestety serniki opadają w trakcie pieczenia. Przygotować dobry i smaczny sernik nie jest łatwo, sprawić, żeby nie opadł jeszcze trudniej. Jak zrobić sernik doskonały?

Opadanie sernika

Tuż po wyciągnięciu sernika z piekarnika widzimy, że ciasto opada, przez co traci na wyglądzie. Staje się płaskie i mniej efektywne niż się tego spodziewamy. Dzieje się tak przez dużą ilość cukru, którą dodajemy do ciasta. Niestety bez cukru nie ma idealnego wypieku, dlatego nie uda nam się całkowicie wyeliminować zjawiska opadania sernika. Możemy je jednak nieco załagodzić. Wystarczy, że tuż po upieczeniu sernika nie będziemy go wyjmować od razu z piekarnika, tylko odczekamy około 20-30 minut. Można lekko uchylić piekarnik. Po upływie danego czasu wyjmij sernik i posmaruj go roztopionym masłem. Pamiętaj, by pokryć powierzchnię ciasta niewielką ilością masła. Ciasto lepiej się wówczas przyjmie i z pewnością nie opadnie tak mocno, jak zwykle.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o