Są niskokaloryczne, bardzo zdrowe i bogate w witaminy. Truskawki, bo o nich mowa zwłaszcza w okresie letnim są przekąską, która cieszy się dużą popularnością wśród smakoszy. Najlepiej spożywać je na surowo, czasem jednak można pokusić się o dodatkową osłodę w postaci czekolady, która oprócz podniebienia rozpieści także oko.
Truskawki w czekoladzie jak zrobić?
- Przygotuj: 500g dużych i jędrnych truskawek, 100g czekolady, wykałaczki i papier do pieczenia.
- Umyj truskawki i dokładnie osusz. Nie usuwaj szypułek, posłużą jako element dekoracyjny.
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – nad garnek z gorącą wodą połóż szklaną miskę, wsadź do niej czekoladę i mieszaj, aż do całkowitego roztopienia (uważaj na temperaturę, zbyt wysoka może sprawić, że czekolada się zważy. Zwróć również uwagę, aby nie dostała się do niej woda).
- Nabite na wykałaczki truskawki zamocz w roztopionej czekoladzie, nie pokrywaj nią szypułek.
- Ułóż na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, który zapobiegnie przywieraniu i odstaw do zastygnięcia.
Opcjonalnie można użyć białej czekolady lub do czarnej dodać przypraw bądź ziół.
Truskawki można podawać na wykałaczkach, drugim końcem wbitych do jabłka czy innego owocu, lub w ozdobnych bibułkach na czekoladki.
Smacznego!