Jak zrobić truskawki w czekoladzie?

Są niskokaloryczne, bardzo zdrowe i bogate w witaminy. Truskawki, bo o nich mowa zwłaszcza w okresie letnim są przekąską, która cieszy się dużą popularnością wśród smakoszy. Najlepiej spożywać je na surowo, czasem jednak można pokusić się o dodatkową osłodę w postaci czekolady, która oprócz podniebienia rozpieści także oko.

Jak przygotować truskawki w czekoladzie?

  1. Przygotuj: 500g dużych i jędrnych truskawek, 100g czekolady, wykałaczki i papier do pieczenia.
  2. Umyj truskawki i dokładnie osusz. Nie usuwaj szypułek, posłużą jako element dekoracyjny.
  3. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – nad garnek z gorącą wodą połóż szklaną miskę, wsadź do niej czekoladę i mieszaj, aż do całkowitego roztopienia (uważaj na temperaturę, zbyt wysoka może sprawić, że czekolada się zważy. Zwróć również uwagę, aby nie dostała się do niej woda).
  4. Nabite na wykałaczki truskawki zamocz w roztopionej czekoladzie, nie pokrywaj nią szypułek.
  5. Ułóż na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, który zapobiegnie przywieraniu i odstaw do zastygnięcia.

Opcjonalnie można użyć białej czekolady lub do czarnej dodać przypraw bądź ziół.

Truskawki można podawać na wykałaczkach, drugim końcem wbitych do jabłka czy innego owocu, lub w ozdobnych bibułkach na czekoladki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o