Hodowla kur nie jest prosta, gdyż tworząc domowy kurnik bierzemy na siebie odpowiedzialność za żywe zwierzęta, ich zdrowie i zdolności reprodukcyjne, o które zazwyczaj chodzi w hodowli. Zanim zabierzemy się do tego na poważnie w swoim gospodarstwie warto zaznajomić się z kilkoma faktami i odpowiednio przygotować.
Hodowla kur
Najczęściej hodowane są kury nioski, jako rasy najczęściej wykorzystywane w produkcji jaj. Pisklęta niosek bardzo szybko rosną i rozwijają się do około 8 tygodnia życia. W Polsce wyróżniamy wiele systemów hodowli kur, najczęściej spotykanym i najbardziej ryzykownym dla zdrowia kur jest system klatkowy, który nie pozwala zwierzętom na zbyt dużą swobodę ruchu, z tego względu coraz częściej system ten jest poddawany w wątpliwość.
Ostatnio niezwykle modne stało się kupno jaj z kur hodowanych na wolnym wybiegu. Zwierzęta te zażywają dużo ruchu, mając dostęp do naturalnej gleby, korzystają ze światła słonecznego. Jest to zdrowa i naturalna alternatywa dla hodowli kur.
Kurnik dla kur
Kury potrzebują stałej temperatury około 20 stopni, dostępu do świeżego powietrza i wody, dlatego kurniki powinny być oczyszczane, zadbane, ciepłe i pozbawione nadmiaru wilgoci. Niezwykle ważną rolę odgrywa naświetlenie, gdyż ma ono wpływ na nośność kur na odpowiednim poziomie. Pasza dla kur również powinna być bogata w odpowiednie składniki i witaminy niezbędne dla zdrowia kur. Zabrudzona, nieświeża pasza niekorzystanie odbije się na jajach oraz na składzie kurzego mięsa, obniżając jego wartość.
Żywienie kur winno uwzględnić ich potrzeby fizjologiczne, wagę, rasę i ruchliwość. Z wiekiem u kur pojawia się zwiększone zapotrzebowanie na wapń, dlatego należy uwzględnić go w pokarmie. Ma on duży wpływ na ich nośność, a także na wartość jaj. Pasza pełnowartościowa i bogata w odpowiednie minerały powinna zawierać w sobie mieszankę zbóż m.in.: pszenicy, jęczmienia, dodatkowo kukurydzę, nasiona roślin strączkowych, produkty zwierzęcego pochodzenia i pozostałe nasiona. Warto zadbać dodatkowo o odpowiednią selekcję i ustawienie zwierząt w kurniku, by miały sporo miejsca i mogły swobodnie korzystać z wybiegu.