Jakie meble do kuchni?

W meblach kuchennych najważniejsza sprawą przy wyborze jest materiał, z którego będą się składały. Tym właśnie różnią się od zwykłych mebli salonowych i pokojowych. Zarówno meble kuchenne jak i łazienkowe diametralnie różnią się od pokojowych, gdyż muszą być odpowiednio przystosowane i odporne na warunki, które cechują dane pomieszczenia.

Meble kuchenne

Meble kuchenne wymienia się bardzo rzadko. Muszą być przygotowane na dłuższe wykorzystywanie. Wiele z nich ma wbudowaną kuchenkę, lodówkę i zlewozmywak. Jeśli chcemy wymienić meble kuchenne w zasadzie musimy wymienić całą kuchnię. Remont kuchni niesie ze sobą spore wydatki. Dlatego zakup mebli kuchennych musi być odpowiednio przemyślany.

jakie meble-kuchenne

Współcześnie wykonuje się meble najczęściej z laminowanej płyty wiórowej. Zwykle są błyszczące, śliskie, połyskliwe, dzięki czemu łatwiej je czyścić. W kuchni jemy, gotujemy, przygotowujemy posiłki zwykle na gorąco, kroimy, czasem coś wylewamy, w powietrzu unosi się gorąca para wodna. To wszystko ma negatywne oddziaływanie na nieprzystosowane dla warunków kuchennych meble, niszcząc je i osłabiając powierzchnię. Stają się szorstkie, podatne, pleśnieją, pokrywa je brud i osad. Płyta laminowana to trwałe rozwiązanie na pokrycie powierzchni mebli. Dodatkowo jest stosunkowo tania i najczęściej spotykana w polskich domach.

Meble do kuchni

Kolejnym popularnym, lecz nieco droższym materiałem jest drewno. Drewniane meble wykonane są najczęściej z twardej dębiny, sosny, olchy, czy buka. Ich drewniana powierzchnia jest woskowana lub lakierowana i dzięki odpowiednio przystosowanej do wysokich temperatur powłoce służy nam przez lata.

Szkło to kolejny wykorzystywany w kuchni materiał, jednak zwykle do szafek w postaci wykończenia. Jego szczególną zaletą jest wytrzymałość i łatwość czyszczenia. Najważniejszym fragmentem mebli kuchennych jest tak zwany blat kuchenny. Jest to materiał, który musi zmagać się przez wiele lat z uszkodzeniami mechanicznymi, często wykorzystywany zamiast tacki do krojenia nożem warzyw, równie często mokry i wilgotny, wycierany wilgotną szmatką w tym również za pomocą detergentów. Tym bardziej musi być wytrzymały i odporny na uszkodzenia i zmiany. Najczęściej blaty kuchenne wykorzystywane są z materiałów naturalnych, kamieni i wspomnianych wyżej płyty laminowanej i drewna.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x