Co można marynować?

Marynowanie potraw to zjawisko znane ludzkości od wieków. To świetny i bardzo zdrowy sposób przygotowywania jedzenia tak, by przedłużyć jego żywotność i tym samym zachować, a nawet podkreślić jego smak. Marynowane potrawy są smaczne i bardzo zdrowe!

Co marynujemy?

W zasadzie marynować można niemal wszystkie owoce i warzywa, a nawet mięso i ryby. Każde z nich po jakimś czasie traci swoją świeżość, zaczyna gnić i staje się niebezpieczne dla zdrowia i po prostu niezdatne do spożycia. Dzięki tradycji marynowania możemy nadać mu nowe życie i sprawić, by wystarczało na dłużej. Marynowanie to tak naprawdę zepsucie danej potrawy z tym, że jest ono kontrolowane i ukierunkowane w odpowiedni sposób.

Marynujemy przede wszystkim ogórki zielone, których smak znany jest na całym świecie i uwielbiany. Wystarczy odpowiedni słoik, świeże ogórki, czosnek, ziele angielskie, koper, liść laurowy i woda. Oczywiście musi być gorąca. Przygotowane w ten sposób ogórki mogą przeleżeć w piwnicy długie lata.

Pozostałe warzywa takie jak czerwona papryka wymagają odrobiny cukru, który wydobędzie z nich smak. Podobnie jest w przypadku owoców, np.: gruszek, śliwek, brzoskwiń, jabłek czy wiśni. Idealnie nadają się jako deser na słodko, dodane do posiłków czy zjadane same na surowo.

Również marynowaniu poddać możemy ryby zarówno słodkowodne jak i słonowodne oraz mięsa. W tym przypadku najlepiej lekko je podsmażyć na patelni. Marynowane mięso należy zrobić dodając do niego ocet lub wino ewentualnie sok cytrynowy i sól. Dzięki temu mięso zyska nowy smak i aromat, a my będziemy mogli cieszyć się nim na lata.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x