Świeży chleb z chrupiącą skórką to przysmak wielu smakoszy. Jak powinniśmy przechowywać pieczywo, aby cieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem jak najdłużej? Poniższe porady z pewnością będą pomocne.
Jak przechowywać chleb
- pieczywo zakupione w sklepie wkładamy do papierowych torebek,
- chleb przechowujemy w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej,
- ciepłe pieczywo nie powinno być trzymane w plastikowych workach czy foliowych torebkach, ponieważ może się zaparzyć,
- drewniany chlebak najlepiej odprowadza wilgoć na zewnątrz i nie dopuszcza wilgoci do wewnątrz, dlatego jest doskonałym miejscem do przechowywania pieczywa. Należy dbać o jego czystość i regularnie wietrzyć,
- doskonale sprawdzą się woreczki wykonane z lnu. Mają one podobne właściwości co drewno. Przetrzymując w nich pieczywo unikniemy problemu z wilgocią,
- chleb możemy przechowywać także w wiklinowym koszyku, wyłożonym bawełnianą serwetką, która zapobiega wysychaniu pieczywa.
Jeśli zostawimy pieczywo na wierzchu wyschnie lub spleśnieje. Warto zatem zadbać o odpowiednie przechowywanie, aby jak najdłużej cieszyć się jego walorami smakowymi i świeżością.