Przygotowując kaczkę zastanawiamy się czy przyprawić ją, by była smaczna i pięknie pachniała? Czy wystarczą przyprawy takie, jakie zwykle stosujemy do wieprzowiny lub kurczaka czy istnieje inny sposób przyprawiania kaczki?
Przyprawy do kaczki
Oczywiście możemy zastosować przyprawy, którymi zwykle posypywaliśmy inne rodzaje mięs. Czasem wystarczy zwykły pieprz i sól, jednak kaczka niekiedy wymaga specjalnego potraktowania, by wydobyć z niej odpowiedni aromat i podkreślić smak. Najlepiej do tego nadaje się kolendra, kardamon, a nawet cynamon, gdy chcemy, by nasza kaczka nabrała nieco słodkiego smaku. Niezastąpiony również jest kminek, a nawet macierzanka. W zależności jednak od tego w jaki sposób chcemy przyprawić naszą kaczkę, na słodko czy bardziej na słono.
Od jakiegoś czasu popularne stało się dodawanie słodkich przypraw takich jak wspomniany wyżej cynamon czy chociażby wanilia. Warto spróbować nowych smaków i przekonać się z czym nasza kaczka będzie prezentować się i smakować nam najlepiej.