Jaki wybrać piekarnik do zabudowy?

Kuchnia bez piekarnika to nie kuchnia! To proste i oczywiste, ale wybór dobrego piekarnika zarówno pod względem funkcjonalnym jak i pod względem estetycznym pasującym do wystroju naszej kuchni może sprawić nam wiele problemów. Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze piekarnika, który spełniałby nasze wymagania?

Piekarnik pod zabudowę

Na rynku mamy obecnie multum możliwości odnośnie kupna piekarników elektrycznych, które w przeciwieństwie do mniej kupowanych gazowych są tańsze i praktyczniejsze w wykorzystywaniu. Mamy również do wyboru piekarniki 2 w 1 z możliwością wbudowania mikrofalówki, co jest zupełną nowością i pozwala zaoszczędzić sporo miejsca, nie wspominając już o modelach mniejszych piekarników, które idealnie nadają się do małych kuchni na przykład w kawalerkach.

jaki-piekarnik-wybrac

Jaki piekarnik do zabudowy

By wybrać model idealnie pasujący do twojej kuchni oraz twojego stylu gotowania i pieczenia należy zwrócić uwagę na producenta, wielkości i typ prowadnic, które wyróżniamy obecnie jako tradycyjne drabinkowe, teleskopowe i cargo. Sprawdź przez zakupem również pokrętła i przyciski oraz na możliwość sterowania nagrzewaniem w piekarniku. W zależności od modelu i producenta istnieją również nieco droższe, ale bardzo praktyczne i pomocne piekarniki z zainstalowanym automatycznym czyszczeniem. Obecnie dostępne są w sklepach piekarniki z możliwością czyszczenia parowego, które wytwarza we wnętrzu urządzenia parę zmiękczającą brud i tłuszcz, który daje się później łatwo wytrzeć ściereczką, katalitycznego, które wykorzystuje wkłady na ścianach piekarnika absorbujące tłuszcz czy najbardziej efektywnego pyrolitycznego, co oznacza, że we wnętrzu piekarnika wytwarzana jest bardzo wysoka temperatura do kilkuset stopni Celsjusza, która spala zabrudzenia i tłuszcz.

Oczywiście prócz sposobów czyszczenia współczesne piekarniki mają w sobie dodatkowe przydatne funkcje jak ustawianie czasu startu, pieczenie na wielu poziomach przy wykorzystanie zamontowanego termoobiegu, a także czujnik kontrolujący temperaturę we wnętrzu, system podtrzymywania ciepła bez narażenia na wysuszenie potrawy, rozmrażanie oraz pieczenie pizzy, dzięki czemu będzie smaczna i chrupiąca bez ryzyka przypalenia ciasta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x