Okres Wielkiej Nocy to wspaniały czas rodzinnych spotkań, uroczystego i wspólnego biesiadowania przy wspólnym stole i cieszenia się swoją obecnością. Tradycyjna kiełbasa i jajka z chrzanem nie wystarczają. Warto dobrze przygotować się kulinarnie na to wielkie katolickie święto.
Potrawy wielkanocne
W okresie świąt Wielkanocnych podstawowym daniem w każdej rodzinie są święconki, a więc potrawy poświęcone w kościele przez kapłana, czyli: jajka na wielkanocne śniadanie, potrawy mięsne, w tym kiełbasa, boczek, chrzan, sól, chleb oraz co ważne – ciasta domowe. Najpopularniejszym ciastem jest Wielkanocna babka i Mazurek. Każda pani domu dodatkowo przygotowuje odpowiednie sałatki na wielkanocny stół. Świętowanie powinno być tłuste, smaczne i syte. Na święta Wielkanocne możemy przygotować wybrane posiłki z podanej listy:
– Ciasta – wspomniane już Babki Wielkanocne, Mazurki, ciasta drożdżowe, bardzo popularne Serniki z pomarańczową posypką, Szarlotki, Kremówki, Sękacze.
– Mięsa – Kiełbasa polska, szynka, boczek, wędliny różnego rodzaju, pasztety
– Sałatki – warzywne sałatki (np.: z ziemniaków, marchewki, jajek, kukurydzy itp.) według uznania. Do sałatek można dodać w formie przystawek śledzie i grzybki
– Zupy – Żurek, Barszcz biały, Barszcz czerwony, Grzybowa, Flaczki
– Dania na ciepło – Schabowe, Kaczka, Królik, Paszteciki (najlepiej nadają się do Barszczu czerwonego)
– Jajka – symbol święta Wielkanocnego. Nie może ich zabraknąć w żadnym domu!
Do powyższej listy (głównie serwowanych dań w polskich domach) można dodać własne pomysły. Przepisy na wyżej wymienione dania znaleźć można na stronach internetowych i w książkach kucharskich.