Jak ugotować ryż?

Jak gotować ryż?

Ryż coraz częściej gości na polskich stołach. Sprawdza się jako dodatek do potraw, może być samodzielnym daniem lub stanowić składnik zupy. Jest on nie tylko smaczny, ale także bogaty w dostarczające nam energię węglowodany oraz witaminy i minerały.

Jak ugotować ryż na sypko?

Idealnie przygotowany ryż powinien być puchaty i sypki. Stosując poniższą instrukcję i zawarte w niej wskazówki z pewnością osiągniesz taki efekt!

  1. Przygotuj ryż, wodę i sól (na jedną szklankę ryżu przypada półtorej szklanki wody).
  2. Przepłucz dokładnie ryż pod bieżącą wodą, rób to do momentu, aż woda z płukania zmieni kolor z białej na przezroczystą.
  3. Do garnka przełóż ryż i zalej odpowiednią ilością wody, dodając odrobinę soli.
  4. Nie przykrywając garnka doprowadź ryż do wrzenia, a następnie lekko skręć ogień i przykryj częściowo pokrywką.
  5. Gotuj aż do momentu, gdy na ryżu pojawią się charakterystyczne kratery – dołki świadczące o tym, że woda prawie wyparowała.
  6. Następnie zmniejsz ogień, garnek przykryj szczelnie pokrywką i duś od 10 do 15 min.
  7. No koniec przemieszaj ryż, aby odparował. Przesyp na półmisek lub talerz.

Smacznego!

gotowanie_ryzu

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x