Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/sklepz11/domains/epytania.pl/public_html/wp-content/themes/blogging/options/php-po/php-po.php on line 373
Jak zrobić naleśniki? - epytania.pl Jak zrobić naleśniki? - epytania.pl

Jak zrobić naleśniki?

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie! Również w Polsce. Są przygotowywane na tysiące różnych sposobów w zależności od kraju oraz naszych upodobań. Można je robić na słodko, na słono, z dodatkiem warzyw lub owoców, musu, jogurtu, polewy czy bitej śmietany. Mogą stanowić zarówno główne danie jak i dodatkowy posiłek.

Pyszne naleśniki

W niektórych krajach naleśniki zwykle jada się na śniadanie po postacią zwiniętych w ruloniki ciast z nadzieniem w środku z dżemów owocowych. Jest to bardzo popularny sposób na śniadanie na przykład w Stanach Zjednoczonych. W Polsce zwykle naleśniki jada się na obiad w formie wspomnianych wyżej rulonów z dżemem w środku lub złożonych na kształt trójkąta. Do środka gospodynie domowe zwykle dodają powidła śliwkowe, dżem truskawkowy lub inny, a nawet biały twarożek z dużą ilością cukru. Całość posypywana jest zwykle cukrem pudrem z dodatkiem owoców lub polewana bitą śmietaną. Są to oczywiście naleśniki na słodko. Występują również naleśniki słone w postaci również popularnych krokietów z kapustą w środku lub zwiniętych w grube rulony naleśników z warzywami.

jak-zrobic-nalesniki

Przepis na naleśniki

Naleśniki może zrobić każdy. Wystarczy połączyć ze sobą odpowiednie łatwo dostępne składniki: mleko, jajka (najlepiej żółtka), mąkę, odrobinę oleju lub oliwy z oliwek, cukru lub soli w zależności od tego, z czym zrobimy naleśniki i to wszystko w odpowiednich proporcjach wymieszać aż do uzyskania konsystencji przypominającej sos. Nie może być zbyt gęsta, gdyż naleśnik wówczas wolno będzie się smażył i może się szybko przypalać na patelni.

Wyrobiony, dobrze zamieszany bez grudek mąki płyn wylewamy na patelnie najlepiej na cienkiej warstwie. I smażymy, po czym przekładamy na drugą stronę. Przygotowanie i usmażenie kilku naleśników nie powinno zabrać więcej niż 10-15 minut. Naleśniki można jeść od razu po zdjęciu z patelni, najlepiej gorące i chrupiące. Jest to świetna i sprawdzona przez gospodynie domowe oraz początkujących kucharzy metoda na szybki obiad wówczas, gdy jesteśmy bardzo głodni lub gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie bardziej skomplikowanych dań. Smacznego!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x