Gulasz to wybitna potrawa, świetnie pachnie, przyciąga aromatem, jeszcze lepiej smakuje. Niektórzy traktują ją jak tradycyjną polską potrawę z mięsa, w rzeczywistości jest to potrawa węgierska, które na dobre zagościła na polskich stołach.
Gulasz
Tradycyjny gulasz powstaje w wyniku połączenia kilku podstawowych smaków: mięso, odpowiedni do niego sos, warzywa i przyprawy. Podawany jest zawsze na gorąco, można do niego dodawać ziemniaczki, zwłaszcza młode z koperkiem oraz surówki. Co kto lubi!
Nie ma tak naprawdę jednego najlepszego mięsa, które idealnie nadawałoby się na gulasz. Każdy woli co innego. Dla osób lubiących zjeść tłusto i obficie polecana jest wieprzowina, w tym łopatka, karkówka, biodrówka, które nieco dłużej należy dusić. Dla osób dbających o linie lub nie mogących spożywać mięsa wieprzowego idealnym wyborem jest wołowina, cielęcina, jagnięcina, a nawet baranina. Istnieją również przepisy na pyszny gulasz z podrobów zwierzęcych, które również smakuje wyśmienicie i warto go wypróbować.
Gulasz z indyka
Jeśli chcemy gulasz z chudszego mięsa (i to białego) to polecamy przygotować je z piersi kurczaka lub indyka. Smacznego!