Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych polskich zup. Świetnie smakuje, idealnie pasuje w jesienne chłodne dni i zimowe mrozy, rozgrzewa, nawadnia i jest zdrowa. A co najważniejsze łatwo ją przyrządzić.
Zupa pomidorowa
Zupę pomidorową możemy przyrządzić na makaronie lub na ryżu. Ta ugotowana na ryżu jest nieco gęstsza i mniej płynna, smakiem jednak nie różnią się wiele od siebie. Możemy w przygotowywaniu zupy pomidorowej posiłkować się koncentratem pomidorowym dostępnym w każdym sklepie spożywczym lub przygotować własny domowy koncentrat. Wystarczy ugotować w garnku obrane ze skórki pomidory, dodać odrobinę czosnku, pieprzu i wybranych do smaku ziół. Dusimy pomidory w garnku do czasu, aż staną się miękkie. Do przygotowanego już domowego koncentratu dodajemy wodę, ryż lub makaron wedle uznania. Możemy również dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, startą na sitku na drobnych oczkach marchewkę (najlepiej pasuje, gdy zupę gotujemy na makaronie) i gotować około 20 minut. Dodajemy kostki rosołowe lub ugotowane wcześniej mięso w osolonej wodzie. Zupę możemy zagęścić odrobiną śmietany na kilka minut przed końcem gotowania. Smacznego!