Maliny uprawiane są w całej Polsce z sukcesem. Są chętnie jadane na surowo w okresie sezonowym, robimy z nich kompoty, konfitury, dodajemy do lodów, sorbetów, ciast. Są słodkie, zdrowe i możemy je jeść nieustannie.
Uprawa malin
Jednak uprawa malin wymaga odpowiedniego nawożenia. Gleba, na której rosną maliny preferuje podłoże wapienne o nieco kwaśnym pH (5-6,5). Najlepsze jest zastosowanie nawozów organicznych, a obornik wymieszać z glebą. Odpowiednim i niezbędnym pierwiastkiem w nawozie pod maliny jest azot. Jego zbyt mała ilość skutkuje smacznymi, ale malutkimi owocami, zbyt duża z kolei ilość azotu daje nam duże ciemnozielone liście i duże, ale mniej soczyste owoce.
Nawożenie malin
Nawóz azotowy należy podzielić najlepiej na kilka części i pierwszy rozłożyć wiosną, a pozostałe jesienią, najlepiej po 2 razy. W okresie jesieni z kolei stosujemy dodatkowo nawozy potasowe. Należy również nie zapominać o tak zwanej saletrze amonowej, czyli substancji, która nieco zakwasza glebę. Stosujemy ją wiosną i jesienią rozkładając co 10-14 dni. Co 3 lata mniej więcej proponowane jest zastosowanie dodatkowo wapnowania gleby, co uchroni ja przed nadmiernym zakwaszeniem.