Co na grilla?

Co można zrobić na grilla?

Grillowanie to nasz sport narodowy, oddajemy się więc tej czynności często i wkładamy w nią całe serce. Co zrobić, aby przyrządzane w ten sposób przekąski nam się nie znudziły i nie ograniczały jedynie do standardowej kiełbasy? Możliwości jest bardzo wiele!

Wspomniana kiełbasa może wystąpić w kilku odsłonach. Do naszej dyspozycji jest jeszcze kiełbasa biała-delikatniejsza od tradycyjnej, kiszka i kaszanka ziemniaczana.

Zanim wrzucimy na ruszt jakiekolwiek mięso warto je wcześniej zamarynować. Aromatyczna zalewa powinna powstać na bazie wina lub octu balsamicznego z dodatkiem odpowiednio zestawionych ziół. Najlepiej jeśli będziemy marynować mięso przez dobę, nabierze ono wtedy aromatycznego smaku i zapachu, marynata dodatkowo je zmiękczy.

Jeśli mamy ochotę na chude mięso wybierzmy drób, schab lub polędwiczki wieprzowe. Fani  nieco bardziej tłustych przysmaków powinni sięgnąć po karkówkę, żeberka lub boczek.

Grillować możemy również baraninę i dziczyznę, należy jednak pamiętać że w przypadku tych mięs marynata jest konieczna, niezbędne jest również końcowe wykończenie w postaci sosu ze śmietanki, jogurtu czy kefiru lub doprawienie masłem smakowym. Na ruszcie może znaleźć się również wątróbka – najlepiej sprawdzi się w formie grillowanych szaszłyków.

Jak grillować owoce morza?

Owoce morza pieczemy bardzo krótko. Krewetki po wcześniejszym przygotowaniu najlepiej doprawić solą i pieprzem, a następnie zawinąć w plasterek sera i szynki. Ostrygi natomiast lekko rozchylamy i zalewamy majonezem, grillujemy je przez 3-4 minuty.

Karp, pstrąg, szczupak, węgorz, łosoś, sum – wszystkie te ryby mogą pojawić się na naszym ruszcie. Zanim się tam znajdą warto natrzeć je przyprawami lub zanurzyć w zalewie na dwie godziny. Małe rybki pieczemy w całości wkładając je do specjalnych koszyczków lub zawijając w folę aluminiową, duże okazy natomiast dzielimy na mniejsze porcje.

co-grillowac

Warzywa z grilla

Na grillu najlepiej sprawdzą się papryka, cebula, pieczarki, pomidor, cukinia i bakłażan. Możemy serwować je solo lub jako szaszłyki w towarzystwie kurczaka. Oprócz wyśmienitego smaku grillowane warzywa nadadzą koloru upieczonym przez nas na ruszcie przysmakom.

Owoce z grilla

Na ruszt warto wrzucić banany, jabłka, gruszki, ananasy i brzoskwinie, a także za pomocą aluminiowej tacki – drobne owoce leśne. Należy pamiętać, że owoce są delikatne, powinny więc być grillowane zaledwie kilka minut. Odpowiednio przyprawione zaskoczą niejednego smakosza grillowanych potraw!

Planując grillową ucztę warto zadbać również o dodatki. Dostępnych jest wiele przypraw do grilla, z którymi warto poeksperymentować, doskonale sprawdzą się także różnego rodzaju dipy, sosy i sałatki.

Smacznego!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x