Sięgamy po nią, kiedy chcemy szybko i tanio zaspokoić głód. Jest prosta w przygotowaniu i dostępna w wielu wariantach smakowych. Wydawać by się mogło, że zupka chińska, bo o niej mowa, to idealny pomysł na obiad lub szybką przekąskę. Jednak kiedy weźmiemy pod uwagę jej skład i wypływ na organizm dojdziemy do szokujących wniosków.
Zupki chińskie a zdrowie
Spożywanie tego typu zupek może nam tylko zaszkodzić, nie zawierają one żadnych witamin czy wartościowych substancji odżywczych, za to mogą się poszczycić całą gamą chemicznych dodatków. Wśród szkodliwych składników wyróżniamy miedzy innymi:
Sól – jej zawartość w zupkach chińskich przewyższa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę przyprawę! Uwzględniając fakt, że jest ona składnikiem także innych spożywanych przez nas posiłków, w trakcie dnia znacząco przekraczamy zalecaną dzienną dawkę, która wynosi 6 g. Nadmiar soli w organizmie ma opłakane skutki dla zdrowia, odżywiając się w ten sposób musimy się liczyć ze wzrostem ciśnienia, chorobami układu krążenia, niewydajną pracą nerek, zatrzymywaniem wody w organizmie, a w konsekwencji wzrost masy ciała.
Tłuszcze trans – w zupkach chińskich jest ich naprawdę sporo. Odpowiadają za otyłość brzuszną i wzrost złego cholesterolu. Negatywnie oddziałują także na nasz mózg – uszkadzają białko komórek nerwowych. Są wyjątkowo niebezpieczne dla kobiet, ponieważ zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi.
Mąka pszenna – mąka, która wykorzystywana jest do makaronów stanowiących składnik tego typu zupek jest wysoko oczyszczona, co oznacza, że nie zawiera ona zbyt wielu wartości odżywczych. Charakteryzuje się także wysokim indeksem glikemicznym, a więc zaraz po spożyciu zupki chińskiej drastycznie wzrasta poziom glukozy we krwi, a my znowu odczuwamy głód.
Glutaminian sodu – stosowany jest, aby wzmocnić smak wysoko przetworzonej żywności. Jego spożywanie niesie ze sobą opłakane skutki dla organizmu: zwiększa prawdopodobieństwo otyłości, powoduje uczulenia i alergie, zawroty głowy, wahania ciśnienia czy depresje.
Syntetyczne aromaty i barwniki – ich negatywne działanie uwidacznia się na naszej skórze, są przyczyną trądziku, alergii, w znacznym stopniu utrudniają także pracę żołądka.
Rafinowany olej palmowy – w jego skład wchodzi znaczna ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają otyłości, wzrostowi cholesterolu, a także wystąpieniu cukrzycy typu II.
Zupki chińskie
Trawienie wysoko przetworzonych produktów, do których zaliczamy zupkę chińską jest ogromnym wzywaniem dla żołądka. Dotychczasowe badania udowodniły, że organizm potrzebuje dużo więcej czasu, aby się ich pozbyć. Dodatkowo w trakcie tego procesu wydzielane są toksyny, których wydalanie odbywa się m.in. przez skórę, co bezpośrednio odbija się na naszej cerze.
Świadomość konsekwencji zdrowotnych, jakie niesie ze sobą spożywanie zupek chińskich motywuje nas do zmiany sposobu odżywiania lub przynajmniej rzadszego sięgania po ten produkt. Mając na uwadze zdrowie powinniśmy zainwestować czas w przygotowywanie domowych posiłków, za co z pewnością podziękuję nam nie tylko nasz żołądek, ale i cały organizm.