Granat to wciąż mało popularny owoc w Polsce. I niestety również rzadko spotykany w sklepach. Jest to duży owoc o jasnoczerwonej barwie, a jego miąższ przypomina galaretowate kulki. W rzeczywistości to niezwykle zdrowy owoc, w którym warto się rozsmakować.
Owoc granatu
Granat nazywany jest owocem życia, nie tylko we względu na dużą ilość witamin i minerałów, ale głównie z powodu obecności związków utleniających, które chronią nas przed chorobami nowotworowymi. Dodatkowo obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność, serce, regulują poziom cukru i cholesterolu. Same plusy!
Świetnie wspomagają gospodarkę hormonalną kobiet w okresie menopauzy, a więc jest to owoc przeznaczony głównie dla dojrzałych pań. Również i panowie mogą z niego korzystać, gdyż wzmacnia układ trawienny, a przede wszystkim żołądek niwelując ryzyko wystąpienia wrzodów, podnosi libido i poziom testosteronu.
Jak jeść owoc granatu?
Granat najlepiej jeść, gdy już jest w pełni dojrzały. Dużo łatwiej wtedy go przekroić. Obieranie ze skórki nie wchodzi w grę, ponieważ skórka jest ciężka i gruba. Można pokroić owoc na kilka części lub przeciąć na pół i za pomocą łyżeczki wydobyć ze środka granulki.
Najbardziej preferowany ze sposobów jest podzielenie owocu na 6 części i wydobywanie z nich granulek łyżeczką, gdyż dzięki temu mamy łatwiejszy do nich dostęp. Miąższ można jeść na surowo, dodawać do sosów, sałatek, koktajli, galaretek i innych słodkich i zdrowych przekąsek. Smacznego!