Rozpoczęcie sezonu grillowego to jeden z najszczęśliwszych dni dla wielu Polaków. Bardzo lubimy przyrządzone w ten sposób przekąski i często po nie sięgamy. Wydaje się że grillowanie jest prostą czynnością i nie wymaga szczególnej uwagi. Jest jednak kilka zasad, które sprawią, że będzie ono bezpieczne, a upieczone przekąski nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Zdrowy grill
- Używaj tylko węgla drzewnego lub brykietu wytwarzanego z drzew liściastych, które nie zawierają żywicy. Jest to niezwykle ważne, gdyż w trakcie jej spalania wydzielają się rakotwórcze aromaty.
- Unikaj chemicznych podpałek, które wydzielają substancje szkodliwe. Jeśli ich użycie jest konieczne stosuj je tylko na początku grillowania, aby nie miały kontaktu z jedzeniem.
- Korzystaj z tacek aluminiowych i folii. Ich brak może spowodować kapanie tłuszczu bezpośrednio na rozżarzone węgle, a przez to wydzielają się szkodliwe dla zdrowia substancje.
- Nie dorzucaj podpałek w trakcie grillowania i nie dopuszczaj do zapalenia się węgla.
- Kontroluj czas grillowania mięsa. Niedopieczone grozi zakażaniem niebezpieczną bakterią, natomiast przypieczone jest ciężkostrawne.
- Nie wystawiaj mięsa na słońce. Rozpalając grilla zadbaj, aby było w lodówce. Wyjmij je dopiero tuż przed położeniem na ruszt.
- Stosuj osobną łopatkę/widelec do mięsa surowego i osobną do upieczonego.
- Grillowane potrawy podawaj w towarzystwie warzyw i owoców. Są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
- Kończąc grillowanie pamiętaj, aby oczyścić ruszt z tłuszczu i zwęglonych kawałków smażonych produktów – są one źródłem szkodliwych substancji.
Grillowanie jest czasem, który kojarzy nam się z relaksem i beztroską. Warto mieć świadomość, że czynność ta ma też swoje negatywne skutki, które mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. W trakcie grillowania zadbajmy zatem, aby było nie tylko smacznie, ale i bezpiecznie.