Jak gotować brokuły?

Brokuły kształtem przypominają zielonego kalafiora. Jest to bardzo zdrowe warzywo, niestety niezbyt chętnie jadane w polskich domach i niedoceniane ze względu na swój intensywny lekko gorzkawy smak i zapach. A szkoda, bo to warzywo, które zawiera w sobie mnóstwo cennych witamin i mikroelementów! Warto wprowadzić go do naszych jadalni!

Gotowanie brokułów

-Przed ugotowaniem umyj brokuły pod bieżącą wodą, można podzielić różyczki na mniejsze części, które łatwiej później zjeść, jeśli nie lubisz łodygi możesz je oddzielić ewentualnie pociąć na małe kawałeczki i obrać ze skórki

– Wrzuć umyte i pokrojone brokuły do garnka najlepiej różyczkami do spodu, zalej wodą, dodaj trochę soli i zagotuj

– Gdy woda się zagotuje odczekaj jeszcze 10-20 minut. Im dłużej zaczekasz tym brokuły będą lepsze w smaku, bardziej miękkie i łatwiejsze w pogryzieniu

Ile gotować brokuły?

Jeśli chcesz ugotować brokuły na parze wystarczy położyć sitko na garnku pełnym wody, na sitku położyć brokuły w ten sam sposób jak jest opisane powyżej i przykryć je pokrywką. Gotować je około 5-10 minut.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x