Brokuły kształtem przypominają zielonego kalafiora. Jest to bardzo zdrowe warzywo, niestety niezbyt chętnie jadane w polskich domach i niedoceniane ze względu na swój intensywny lekko gorzkawy smak i zapach. A szkoda, bo to warzywo, które zawiera w sobie mnóstwo cennych witamin i mikroelementów! Warto wprowadzić go do naszych jadalni!
Gotowanie brokułów
-Przed ugotowaniem umyj brokuły pod bieżącą wodą, można podzielić różyczki na mniejsze części, które łatwiej później zjeść, jeśli nie lubisz łodygi możesz je oddzielić ewentualnie pociąć na małe kawałeczki i obrać ze skórki
– Wrzuć umyte i pokrojone brokuły do garnka najlepiej różyczkami do spodu, zalej wodą, dodaj trochę soli i zagotuj
– Gdy woda się zagotuje odczekaj jeszcze 10-20 minut. Im dłużej zaczekasz tym brokuły będą lepsze w smaku, bardziej miękkie i łatwiejsze w pogryzieniu
Ile gotować brokuły?
Jeśli chcesz ugotować brokuły na parze wystarczy położyć sitko na garnku pełnym wody, na sitku położyć brokuły w ten sam sposób jak jest opisane powyżej i przykryć je pokrywką. Gotować je około 5-10 minut.