Jak otworzyć kokosa?

Kokos jest z pewnością produktem, po którego warto sięgać. Ma bowiem w swoim składzie kwasy tłuszczowe, które przyspieszają przemianę materii, a poza tym jest bogaty w magnez, potas, kwas foliowy, błonnik i fosfor.

Aby mieć pewność, że kokos jest świeży, należy nim potrząsnąć. Jeśli słyszymy, że wewnątrz chlupie mleczko kokosowe, wówczas mamy pewność, że owoc nie jest wyschnięty i możemy śmiało go kupować.

Otwieranie kokosa

Pierwszą czynnością powinno być usunięcie mleczka kokosowego. W tym celu odnajdujemy trzy plamki, które znajdują się na górze każdego kokosa. Jedna z nich, zawsze jest bardziej miękka od pozostałych, dzięki czemu z łatwością możemy zrobić w niej dziurę czymś ostrym, typu korkociąg, nożyczki, nóż czy czysty gwóźdź. Mleczko wylewamy do miseczki lub szklanki i zabieramy się za miąższ.

By dostać się do środa kokosa, należy umieścić go w czystym woreczku lub zawinąć w ściereczkę, a następnie uderzyć go młotkiem w najszerszym miejscu na środku. Następnie przekładamy go na drugą stronę i powtarzamy czynność. Kokos powinien rozpaść się wówczas na dwie części.

Jak rozłupać kokosa

Jeśli masz w domu tasak kuchenny lub ciężki nóż, on także powinien być w stanie pomóc ci dostać się do wnętrza kokosa. Ważne jest by kokosa najpierw ostukać dość mocno tępą stroną noża, a następnie przeciąć go w szerz, pamiętajcie, że nigdy wzdłuż!

By miąższ oddzielić od skorupki, należy uderzyć w nią kilkukrotnie. Innym sposobem, jest wyłuskanie go łyżką.

Pamiętaj, jeśli kokos nie jest w środku biały lub ma jakikolwiek dziwnie wyglądający nalot, nie jedz go ani nie pij z niego mleczka, ponieważ może się to skończyć zatruciem.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x