Zamienniki cukru
Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez słodkiej kawy, czy popołudnia bez pysznego deseru. Produkty te bogate są w cukier, niestety zazwyczaj ten przetworzony chemicznie. Mimo, że jest pozyskiwany z naturalnych składników na skutek procesów rafinacji i koncentracji zostaje pozbawiony wszelkich witamin, minerałów i wody. Spożywanie cukru w takiej postaci, dostarcza co prawda energii, ale są to puste kalorie, które równie dobrze można pozyskać z bardziej wartościowych źródeł.
Co zamiast cukru?
Aby nasze życie było zarówno „słodkie” i „zdrowe” warto sięgnąć po:
- miód, jest słodszy niż cukier i posiada wyrazisty smak. Jego wysoka kaloryczność rekompensowana jest przez obecność takich składników jak minerały, witaminy, enzymy i kwasy organiczne. Miód dodatkowo reguluje ciśnienie krwi i zwiększa odporność organizmu,
- syrop klonowy, jest pozyskiwany z pnia klonu, postać syropu otrzymuje się na skutek odparowania nadmiaru wody. Oprócz cukru zawiera duże ilości soli mineralnych, witamin z grupy B, biotynę, niacynę i kwas foliowy. Jest mniej kaloryczny niż miód i biały cukier,
- stewia, jest dużo słodsza od cukru a przy tym niskokaloryczna. Ma dobroczynny wpływ na organizm, obniża ciśnienie, działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, ponadto zawiera witaminy z grupy B i C oraz takie minerały jak: wapń, magnez, chrom, potas, cynk czy żelazo. Stewia dostępna jest w postaci tabletek, suszonych liści a także w proszku,
- cukier brzozowy (ksylitol), jest równie słodki co biały cukier, ale zawiera dużo mniej kalorii. Wyróżnia go niski indeks glikemiczny, jest zatem doskonałym rozwiązaniem dla kobiet w ciąży i diabetyków. Ma wiele zalet, m.in. wzmacnia układ immunologiczny, hamuje proces starzenia, a także zwiększa przyswajanie wapnia,
- melasa, powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru. Ma postać syropu, w smaku nieco mniej słodka niż biały cukier, ale równie kaloryczna. Jako źródło żelaza melasa wskazana jest w szczególności dla kobiet w ciąży, osób z anemią oraz sportowców. Pomaga również na dolegliwości żołądkowo-jelitowe i problemy wywołane alergią,
- syrop z agawy, produkowany jest głównie w Meksyku ze specjalnej odmiany kaktusa. Jego smak przypomina rozrzedzony miód lub syrop klonowy. Zawarta w nim inulina wpływa korzystnie na odporność, usprawnia pracę przewodu pokarmowego i obniża poziom cholesterolu,
- syrop daktylowy, oprócz cukru zawiera również białka, tłuszcze, witaminy i minerały takie jak wapń, żelazo i fosfor. Ponadto wspomaga procesy trawienne i obniża ciśnienie tętnicze.
Chcąc uniknąć białego cukru można sięgnąć również po słodziki. Są to substancje intensywnie słodkie i pozbawione kalorii. Wśród nich najpopularniejsze to aspartam, acesulfam K oraz sacharyna. Ich zaletą jest fakt, że w odróżnieniu od cukru nie działają próchnicotwórczo. Należy jednak do nich podchodzić ostrożnie i regulować ich ilość ponieważ są to produkty sztuczne, wytwarzane poprzez syntezę chemiczną.
„Biały zabójca” to określenie, które stosuje się w odniesieniu do cukru rafinowanego, najczęściej spotykanego w naszych kuchniach. Nie jest ono bezpodstawne, gdyż nadmiar białego cukru ma opłakane skutki dla naszego zdrowia. Korzystnym rozwiązaniem zatem będzie jego ograniczenie i skorzystanie z jednego z powyższych zamienników.