Czym można słodzić herbatę
Od lat wiemy, że spożywanie dużej ilości cukru nie jest korzystne ani dla zdrowia ani dla naszej sylwetki. Jeśli zatem chcesz go ograniczyć w swojej diecie to w pierwszej kolejności warto sięgnąć po jego zamienniki do słodzenia wypijanej przez większość z nas codziennie kawy czy herbaty. Dziś odpowiemy więc na pytanie czym zamiast cukru słodzić herbatę.
Stewia
Jest to roślina pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej i jest jednym z najbardziej słodkich zamienników cukru. Szacuje się, że jest od niego aż trzystukrotnie słodsza! Wystarczy więc już niewielka jej ilość, żeby posłodzić herbatę czy kawę. Mimo swojego bardzo słodkiego smaku, stewia ma zerowy indeks glikemiczny, nie powoduje próchnicy i jest bezkaloryczna. Jej wadą, która dla wielu osób jest nie do przeskoczenia jest jej gorzkawy posmak. Warto jednak spróbować ponieważ na pewno na tej zamianie zyska nie tylko nasze zdrowie, ale i figura.
Pamiętaj, że lepiej wybierać jej brązowe i zielone ekstrakty ponieważ nie są tak przetworzone jak białe i zawierają więcej substancji odżywczych.
Ksylitol
Jest to cukier uzyskiwany najczęściej z kory brzozy, ale występuje także w gruszkach, truskawkach, malinach czy jagodach. Wizualnie wygląda tak samo jak cukier, jest do niego podobny w smaku, jednak ma bardzo niski indeks glikemiczny i zawiera połowę mniej kalorii. Jest odporny na działanie wysokich temperatur, dlatego też świetnie nadaje się nie tylko do słodzenia, ale także do pieczenia czy przetworów. Warto wprowadzić go także do codziennej diety dzieci, ponieważ wspomaga przyswajanie wapnia i zapobiega próchnicy. Poza tym ksylitol pomaga osiągnąć równowagę kwasowo-zasadową i wspomaga naszą odporność.
Erytrytol
Nazywany także erytrolem naturalnie występuje w owocach, takich jak gruszki, winogrona czy melony, a także w pyłkach niektórych kwiatów. Wygląda tak samo jak cukier, jest jednak od niego mniej słodki. Należy pamiętać, jednak że erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny, świetnie sprawdzi się zatem w diecie cukrzyków. Nie zawiera praktycznie kalorii, a z naszego organizmu wydalany jest w niezmienionej formie ponieważ przez nasz organizm nie jest metabolizowany. Nie wywołuje więc biegunek ani wzdęć.
Na następnej stronie znajdziesz więcej zamienników cukru.