Mojito pochodzące z Kuby jest drinkiem, który w Polsce cieszy się dużą popularnością. Chętnie sięgają po nie kobiety, w dużej mierze ze względu na niepowtarzalny słodko-kwaśno-miętowy smak. Mojito dostaniemy w każdym barze, pubie czy dyskotece. Składa się ono z ogólnodostępnych produktów, a jego przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności, dlatego śmiało możemy przyrządzić je w domowym zaciszu. Jak to zrobić?
Mojito składniki
- połówkę limonki
- 40 ml białego rumu (jeśli drink ma bardziej „kopać” użyj więcej)
- 1 łyżkę cukru (najlepiej brązowego, ale może być także biały)
- 3 gałązki mięty z listkami
- 1 szklankę lodu w kostkach lub rozdrobnionego
- 150 ml wody mineralnej
- wysoką szklankę
Przepis na mojito
- umytą limonkę pokrój na ćwiartki, a następnie wrzuć do szklanki
- wsyp cukier, dodaj rozdrobnioną miętę łącznie z łodyżkami i dokładnie ubijaj do momentu aż wszystkie składniki puszczą sok i oddadzą smak, a cukier się rozpuści
- do otrzymanej mieszkanki wlej rum i połącz składniki
- wsyp lód i całość zalej wodą mineralną
- drinka udekoruj listkami mięty i słomkami do picia
Na zdrowie!