Jak zrobić mojito?

Mojito pochodzące z Kuby jest drinkiem, który w Polsce cieszy się dużą popularnością. Chętnie sięgają po nie kobiety, w dużej mierze ze względu na niepowtarzalny słodko-kwaśno-miętowy smak.  Mojito dostaniemy w każdym barze, pubie czy dyskotece. Składa się ono z ogólnodostępnych produktów, a jego przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności, dlatego śmiało możemy przyrządzić je w domowym zaciszu. Jak to zrobić?

Mojito składniki

  • połówkę limonki
  • 40 ml białego rumu (jeśli drink ma bardziej „kopać” użyj więcej)
  • 1 łyżkę cukru (najlepiej brązowego, ale może być także biały)
  • 3 gałązki mięty z listkami
  • 1 szklankę lodu w kostkach lub rozdrobnionego
  • 150 ml wody mineralnej
  • wysoką szklankę

Przepis na mojito

  • umytą limonkę pokrój na ćwiartki, a następnie wrzuć do szklanki
  • wsyp cukier, dodaj rozdrobnioną miętę łącznie z łodyżkami i dokładnie ubijaj do momentu aż wszystkie składniki puszczą sok i oddadzą smak, a cukier się rozpuści
  • do otrzymanej mieszkanki wlej rum i połącz składniki
  • wsyp lód i całość zalej wodą mineralną
  • drinka udekoruj listkami mięty i słomkami do picia

Na zdrowie!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x