Po co woda do espresso?

Kawa to przysmak całego świata od wieków. Pasjonaci i smakosze kawy nie wyobrażają sobie poranka lub popołudniowego wypoczynku bez filiżanki ulubionej pobudzającej kawy. Niektórzy piją kawę dla smaku 2-3 filiżanki dziennie, inni potrzebują nawet 6-7 filiżanek kawy, co może nieść ze sobą tragiczne skutki zdrowotne zwłaszcza dla serca.

Rodzaje kawy

Sposób podania i picia kawy stanowi nie tylko element kulturowy w wielu krajach, ale i styl życia. Chyba nikt nie wyobraża sobie spotkania rodzinnego, czy przyjacielskiego w domu bez podania kawy, cukru, mleka w zależności od upodobań oraz dodatkowo słodkiej przekąski jak ciastko, czy czekolada. Ten skromny poczęstunek podkreślony aromatem świeżo zaparzonej kawy uprzyjemnia spotkanie, scala i jednoczy, dzięki czemu rozmowa jest staje się dłuższa i intensywniejsza. Na świecie wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów kawy:

  • kawa rozpuszczalna i sypana (parzona) podawana zwykle z mlekiem i cukrem,
  • espresso lungo (podawane z większą ilością wody),
  • espresso ristretto (podawane z mniejszą ilością wody),
  • włoskie cappuccino i kilka jego odmian,
  • caffe macchiato,
  • kawa po irlandzku zwykle z dodatkiem whisky,
  • kawa mrożona.

To tylko kilka przykładów kaw, niezwykle popularnych, także w Polsce.

po-co-woda-espresso

Po co do espresso woda?

Na całym świecie, a zwłaszcza we Włoszech, skąd przyszedł ten zwyczaj, niezwykłą popularnością cieszy się kawa espresso. Osoby, które na co dzień gustują raczej w zwykłej kawie z dodatkiem mleka i cukru mogą doznać szoku, gdy w barze, kawiarni lub w czasie podróży zaciekawieni czym jest espresso przy zamówieniu otrzymają dodatkowo szklaneczkę wody. Espresso to niezwykle aromatyczna, smaczna i pobudzająca kawa, która wydobywa z ziaren to, co najistotniejsze. Aby móc cieszyć się w pełni jej smakiem i aromatem niezbędna jest wiedza o tym, jak należy ją pić.

Warto wiedzieć, że woda (koniecznie niegazowana) w temperaturze pokojowej podawana jest do espresso w celu oczyszczenia jamy ustnej z innych substancji smakowych, które mogłyby zaburzyć odczuwanie smaku kawy. Przepłukanie ust przed wypiciem espresso nie jest czynnością konieczną, aczkolwiek potrzebną po to, by móc cieszyć się wybornym smakiem kawy, jej walorami aromatycznymi, które pobudzają doznania smakowe wielbicieli kawy.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x