Omlet to doskonały sposób na pyszne śniadanie. Podstawą są jajka, jednak ostateczny smak i wygląd tego dania zależy już tylko od naszej wyobraźni.
Przepis na omlet
Przygotuj:
- dwa jajka
- ćwierć szklanki mleka
- sól
- pieprz
- masło
- dodatki (w zależności od upodobań: szynka, zioła, warzywa, pieczarki, ser żółty lub inne lubiane przez nas składniki)
Wbij do miski jajka i roztrzep je za pomocą widelca, dodaj mleko, sól i pieprz.
Energicznie wymieszaj, aby na powierzchni płynu pojawiły się bąbelki powietrza, które sprawią, że omlet będzie puszysty.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i wlej otrzymaną jajeczną mieszankę. Smaż na średnim gazie.
Kiedy omlet będzie się ścinał nie mieszaj go, ani nie dziuraw środka. Nałóż farsz z posiekanych dodatków i zaczekaj, aż cała powierzchnia się zetnie.
Gotowy omlet przełóż bezpośrednio na talerz i podawaj w formie płaskiego placka lub złożony na pół.
Smacznego!