Dlaczego kichamy?

Zwykłe „a psik!” nikogo nie zaskakuje. Zwłaszcza w sezonie jesiennym, gdy często łapiemy katar lub w sezonie wiosennym, który przynosi sporo kłopotów alergikom. Dlaczego nasz organizm reaguje w nieco zabawny i wydaje się nielogiczny sposób, gdy mamy katar lub poczujemy intensywny, zwłaszcza ostry zapach?

Kichanie

Kichanie jest naturalnym objawem organizmu. W ten sposób nasze nozdrza pozbywają się zanieczyszczeń, które dostały się do nich zaburzając pracę. Nie można powstrzymywać kichania, gdyż prędzej czy później organizm i tak zrobi swoje. Kichanie to obrona przed bakteriami i obcymi związkami, które przedostały się do naszego układu oddechowego podrażniając śluzówkę. Reakcja jest ostra i natychmiastowa. Kichamy, gdy do nosa przedostanie się kurz, pyłek z kwiatów, a nawet nieprzyjemny ostry zapach. Dotyczy to głównie przypraw lub perfum o intensywnym zapachu. Nasze nozdrza usuwają wówczas szkodliwy czynnik. Bywa nieraz, że jedno kichanie nie przynosi ulgi, a nozdrza nie pozbyły się całkowicie zanieczyszczenia. Wówczas kichamy drugi, a nawet trzeci i czwarty raz. Takie zachowanie bywa uporczywe i wywołuje śmiech otoczenia. Jednak kilkukrotne kichanie ma zbawienny wpływ na oczyszczenie nozdrzy.

czemu-kichamy

Proces kichania

Sam proces kichania trwa sekundę, jednak wymaga ogromnego wysiłku ze strony naszego organizmu. Gdy do naszych nozdrzy przedostanie się obcy czynnik organizm wysyła sygnał w stronę mózgu, by się go pozbyć. Wówczas produkowana jest większa ilość wydzieliny, która niosąc zanieczyszczenie ze sobą wydostaje się na zewnątrz. Płuca wypełniają się powietrzem, gdzie ciśnienie wzrasta, a tchawica w tym samym czasie zamyka się. Mięśnie żebrowe kurczą się i następuje wyrzucenie wydzieliny z nosa wraz z wypuszczanym powietrzem z prędkością około 160 km/h. Powstrzymywanie się przed kichaniem może nieść ze sobą duże zagrożenie, prowadzić do bólów brzucha, wzrostu ciśnienia w uszach, które objawia się charakterystycznym piskiem, krwotokiem z nosa, a nawet pęknięciem kości nosa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x