Mango to smaczny i zdrowy owoc, który niestety wciąż rzadko gości na polskich stołach. Ten egzotyczny, duży owoc wciąż jest zbyt kosztowny i nie sięgamy po niego zbyt często. Ale od czasu do czasu warto jeść mango, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale jest orzeźwiające zwłaszcza w upalne dni i zwiera w sobie mnóstwo cennych witamin.
Obieranie mango
Najlepiej przygotować deskę i pokroić owoc ostrym nożem kładąc na desce. Odkrój boki okalające pestkę i posiekaj je na kosteczki wzdłuż skórki tak, by odkrojony kawałeczek przypominał jeża. Najlepiej zrobić to czubkiem ostrego nożyka. Wygnij posiekanego „jeża” i odcinając każdy kawałek przesyp je do miseczki. Tak przygotowane kwadraciki możesz jeść na surowo lub dodać do sałatek owocowych, syropów, ciast itp. Smacznego!