Co Hiszpanie jedzą na śniadanie?

Hiszpańska kuchnia bywa niedoceniona w naszym kraju. A szkoda. Zwykle w Polsce zachwycamy się kuchnią włoską, francuską ewentualnie grecką. O hiszpańskim sposobie jedzenia wiemy niewiele. Jest to jednak kuchnia zdrowa i smaczna.

Kuchnia hiszpańska

Znamy doskonale hiszpańską muzykę, hiszpańskie wina. Jednak niewiele poradników można znaleźć w księgarniach odnośnie gotowania na styl hiszpański. Hiszpanie podobnie jak włosi lubią jeść ostro i pikantnie. Korzystają z własnych owoców i warzyw, najczęściej są to pikantne sosy i ogromna ilość świeżych pomidorów. Typowe hiszpańskie śniadanie jadane jest na ciepło, a są to zwykle grzanki z obowiązkowym dodatkiem świeżych pomidorów, wędliną zwykle wędzoną jamon serrano z ząbkiem czosnku oraz z sosem. Można również zakosztować zielonej lub czerwonej papryki.

Hiszpanie niemal do wszystkiego dodają oliwy z oliwek oraz chętnie jadają pomidory. Robią również pomidorowe sosy, które smakują zupełnie inaczej od tradycyjnego ketchupu, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Czosnek możemy jeść oddzielnie lub posmarować nim grzankę jak masłem. Doda to lepszego smaku naszej potrawie. Równie popularne są grzanki z pastą z łososia, z dodatkiem rukoli, jajka sadzone z wędliną, pomidorami i papryką lub z dodatkiem szparagów.

Hiszpanie lubią jadać pasty np: z oliwek, pasty rybne i jajeczne. Nie wolno zapominać o oliwkach zielonych i czarnych! Można również przygotować specjalnie placuszki w formie małej pizzy na ciepło. Możemy również zjeść śniadanie na słodko z kawą i grzankami posmarowanymi ulubioną marmoladą. Smacznego!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x