Przed wizytą w azjatyckiej orientalnej restauracji i zamówieniu tradycyjnego sushi należy dobrze się przygotować zwłaszcza, jeśli posiada się znikomą wiedzę na temat kultury spożywania surowej ryby, która w Azji ma długoletnią tradycję i nie jest ona zwykłym posiłkiem.
Sushi
Zanim zabierzesz się za jedzenie sushi warto zapoznać się z etykietą. Tradycyjne sushi jemy za pomocą pałeczek. Możesz oczywiście skorzystać z widelca, wśród obcokrajowców nie jest to w złym guście, jednak będąc w podróży do Japonii nie masz co liczyć na sztućce. A więc musisz nauczyć się korzystać z tradycyjnych pałeczek.
Sos do sushi
Do sushi zwykle dodawany jest sos, najczęściej sojowy. Można skorzystać z niego mocząc rybę w sosie. Należy jednak uważać, by nie zamoczyć ryżu, ponieważ straci swój smak. Sos sojowy podkreśla walory surowego rybiego mięsa. Należy zrobić to wyjątkowo ostrożnie i delikatnie, by nie uszkodzić dania i nie rozsypać ryżu, gdyż nie ma nic gorszego dla szefa kuchni jak widok rozsypanego ryżu po talerzu z sosem i poza nim. Traktowane jest to jako swoistą obrazę.
W niektórych miejscach zwłaszcza w Europie i Stanach Zjednoczonych tradycyjne sushi można również jeść palcami! Nikt tego nie uzna za nietakt i brak kultury, jeśli masz problem z utrzymaniem pałeczek. Ponadto w kwestii dobrych manier nie wypada jednak podawać komuś swojej porcji dzieląc się posiłkiem za pomocą pałeczki. Jest to traktowane jako niehigieniczne i nieestetyczne. Należy w tym celu podać talerz z jedzeniem, by osoba sama mogła sobie wybrać to, na co ma ochotę.
Posiłek należy jeść powoli delektując się jego walorami smakowymi i zapachowymi. Smacznego!