Obecnie w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego mamy duży wybór szybkowarów. Są to sprzęty, które jeszcze nie tak dawno nie były znane gospodyniom domowym ani wykorzystywane w kuchni. Najczęściej spotykane to szybkowary wykonane z aluminium i stali nierdzewnej.
Jaki szybkowar
Szybkowar to nic innego jak urządzenie ułatwiające i przyspieszające przygotowanie posiłków w sam raz dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na wielogodzinne stanie w kuchni i przygotowywanie obiadu. Dzięki konstrukcji szybkowaru w czasie gotowania w środku wytwarzane jest wysokie ciśnienie oraz duża temperatura powyżej 100 stopni Celsjusza, co znacznie przyspiesza gotowanie potraw. Co ważne szczególnie dla zapominalskich, dzięki wytwarzanej wilgoci niemal niemożliwe jest przypalenie jedzenia w trakcie gotowania. Aluminiowe szybkowary są stosunkowo lekkie od tych ze stali nierdzewnej i tańsze w zakupie. Dość szybko się nagrzewają, przez co również prędko tracą ciepło. Nie są tak wytrzymałe jak szybkowary ze stali nierdzewnej, mogą w nich pojawić się ubytki i zanieczyszczenia przy częstym stosowaniu. Jeśli chcesz, aby twój szybkowar służył Ci przez lata w dobrym stanie powinieneś zdecydować się na zakup stalowego szybkowaru.
Na co zwrócić uwagę
Zwróć szczególną uwagę w trakcie zakupu na pojemność, obudowę naczynia, ochronę gwarantującą bezpieczeństwo w trakcie gotowania i dodatkowe funkcje jak blokada pokrywy uniemożliwiająca otworzenie szybkowaru, tryb regulatora w postaci sprężynowej lub klasycznej czy inne akcesoria urozmaicające przygotowywanie posiłków.