Jak gotować na parze?

Gotowanie na parze niegdyś wypierane przez smażenie, czy pieczenie stało się dziś niezwykle popularne zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Gotowanie na parze jest dużo zdrowsze, nie pozbawia dań walorów smakowych i zapachowych i efektowniej prezentuje się na talerzu niż smażone potrawy.

Gotowanie w parowarze

Zanim zabierzesz się za gotowanie potraw na parze zainwestuj w odpowiedni do tego celu sprzęt zwany najczęściej parowarem. W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego znajdziesz ogromną ilość specjalistycznych i urozmaiconych akcesoriów do gotowania na parze. Jednak do przygotowania zwykłych potraw na co dzień wystarczy proste nieskomplikowane naczynie z dziurkami w rodzaju misy, którą należy położyć na garnku pełnym wody tak, by się zmieściła.

Parowary to urządzenia, które składają się z kilku podstaw, w których umieszczamy potrawy. Przydają się zwykle do gotowania dla całej rodziny lub na specjalne okazje.

jak-gotowac-na-parze

Gotowanie na parze

By przygotować dania na parze do garnka wlewamy wodę, a do misy na powierzchnię kładziemy potrawy i przykrywamy je pokrywką. Jeśli korzystamy z parowaru na dolną miskę kładziemy dania mięsne i rybne, wymagające większego kontaktu z parą wodną, na górną kładziemy ziemniaki, ryż, kaszę, a na najwyższe możemy położyć warzywa. Należy pamiętać, że potrawy mięsne koniecznie trzeba rozmrozić przed włożeniem do parowaru.

Gotowanie na parze możemy potraktować również jako zdrowszą formę odgrzewania obiadu, zamiast korzystać z mikrofalówki lub odsmażać na patelni. Długość gotowania jest adekwatna do potrawy, którą przygotowujemy. Mięso i drób około 20-30 minut, warzywa 10-50 minut. Krócej gotują się warzywa pokrojone w plasterki, podobnie rzecz ma się odnośnie dań mięsnych.

Potrawy gotowane na parze

Gotowanie na parze posiada wiele zalet: gotowanie na parze jest zdrowe, pozwala zachować więcej witamin i cennych składników zawartych w potrawach, gotowanie na parze pozwala zachować pełny smak potraw, w przeciwieństwie do tych smażonych lub gotowanych w wodzie, nie wymaga korzystania z tłuszczy, co korzystanie odbija się nie tylko na naszej sylwetce, ale też na sercu, ciśnieniu i układzie trawiennym. Korzystając z parowarów można od razu  przygotować obiad dla całej rodziny bez konieczności smażenia poszczególnych potraw na osobnych patelniach, dzięki czemu oszczędzamy nie tylko czas, ale i pieniądze.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x