Jak jeść pałeczkami?

Stworzenie pałeczek, jako narzędzi wykorzystywanych do jedzenia potraw datuje się na około 2 tysiące lat wstecz w starożytnych Chinach. Dla Europejczyków metoda ta wydaje się skomplikowana, gdyż przyzwyczajeni jesteśmy do 3 podstawowych sztućców: noża, widelca i łyżki w przypadku zup. Owszem, pałeczki nie są tak łatwe w obsłudze jak tradycyjny widelec, w który nabijamy potrawę, jednak pałeczki są dużo bardziej widowiskowe, stanowią elegancki element zastawy nie tylko w azjatyckich restauracjach i przy kilku ćwiczeniach okazują się być bardzo proste w użyciu!

Jedzenie pałeczkami

Dania orientalne składają się głównie z ryżu, ryb i innych owoców morza. Azjaci jedzą lekkie i smaczne potrawy. Wybierając się do Chin lub po prostu na randkę do restauracji orientalnej możemy spodziewać się, że przy zamawianiu sushi zamiast spodziewanego widelca dostaniemy…eleganckie pałeczki! Często znajdują się na nich orientalne motywy i chińskie symbole dla podkreślenia tradycji, z której wywodzi się to proste narzędzie.

Pałeczki wbrew pozorom ułatwiają chwycenie i utrzymanie kawałeczków jedzenia. Można nimi nawet przy dłuższych ćwiczeniach nabierać po ziarenku ryżu. Nie można nimi ciąć, rozgniatać, szarpać ani wybierać od środka spożywanej potrawy. To bardzo eleganckie narzędzie służące delektowaniu się potrawą w czasie konsumpcji. Warto o tym pamiętać!

jak-jesc-paleczkami

Jak się je pałeczkami?

By poradzić sobie z pałeczkami niezbędna jest wiedza jak należy je utrzymać. Najlepiej zastosować do tego prawą rękę chyba, że jest się mańkutem. Dobrze jest trzymać je mniej więcej w połowie, a dłoń ustawiając w ten sposób, by koniec jednej pałeczki (dolnej) ustawiony był miedzy palcem wskazującym, a kciukiem, z kolei palec środkowy i serdeczny przytrzymywał ją. Ta pałeczka jest nieruchoma i służy do uchwycenia i podtrzymywania jedzenia. Drugą ruchomą pałeczkę przytrzymujemy miedzy kciukiem, a palcem wskazującym tak, by móc nią swobodnie ruszać i dzięki temu uchwycić potrawę. W czasie spożywania potrawy pałeczkami zauważymy, że pozwalają nam one tylko na powolne spożywanie małych kęsów. Służy to delektowaniu się potrawą i smakowaniu jej.

Pałeczkowe savoir-vivre jak najbardziej obowiązuje w orientalnych restauracjach. Warto się z nim zapoznać przed wizytą. Pałeczek nie należy oblizywać, używać ich jako wskaźnik, nakładać nimi jedzenie z głównego talerza, gdyż uważane jest to za niehigieniczne i nieestetyczne. Do tego służą osobne pałeczki. Nie wolno ich wbijać w jedzenie ani się nimi bawić. Pałeczkami wybieramy większe elementy, które możemy chwycić.

W przypadku zup i sosów najpierw zjadamy większe kawałki, a płyn wypijamy z talerza. W kulturze azjatyckiej jest to jak najbardziej naturalne zachowanie i nikogo nie powinno dziwić. Nie powinno się również nabijać jedzenia na pałeczkę i zjadać go „w powietrzu” ani oblizywać. Jest to traktowane, jako przejaw pogardy i braku szacunku dla jedzenia. Należy jeść wolno, dokładnie i cieszyć się smakiem orientalnych potraw! Metoda ta z pewnością spodoba się niejednemu smakoszowi!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x