Liczi to zdrowy i bardzo smaczny owoc zwany chińską śliwką. Niestety wciąż jest mało popularny w Polsce, a szkoda, bo można go śmiało dodawać do deserów, lodów, galaretek, sałatek, kompotów, soków lub jeść na surowo.
Owoc liczi
Liczi to bardzo zdrowy owoc. Posiada biały miąższ, w smaku słodki i orzeźwiający. Idealnie nadaje się na upalne dni jako dodatek do zimnych napoi lub jadane z innymi owocami. Należy go przechowywać w lodówce, gdyż jest bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę i szybko się psuje. Możemy również jeść suszone liczi często dostępne w sklepach z eko żywnością lub na bazarach wśród bakalii. Skórka liczi jest ciemnoczerwona, chropowata i dość nieprzyjemna w dotyku, jednak łatwa do ściągnięcia. W środku posiada dużą pestkę.
Liczi uprawiane jest i w Azji, Australii, Afryce i Stanach Zjednoczonych i stamtąd sprowadzane do Europy.
Jak obrać liczi?
Liczi najlepiej obierać, gdy owoc jest dojrzały. W przeciwnym razie możemy napotkać trudności, gdyż skórka może zbyt mocno przylegać do miąższu. Dobrze jest robić to z pomocą cienkiego nożyka nacinając skórkę i odciągając ją fragmentami. Obrany owoc delikatnie krój wzdłuż paseczkami uważając na pestkę. Uwaga! Lepiej nie jeść pestek liczi, gdyż są niezdrowe i mogą prowadzić do zatruć! Pestkę natychmiast wyrzuć po jej wyciągnięciu. Nie dawaj pestki również zwierzętom domowym do pogryzienia!
Z gotowym owocem możesz zrobić, co chcesz. Można je pokroić w kawałeczki i jeść na surowo jak kawałki jabłka lub dodać do ulubionych słodkich potraw. Smacznego!