Co można zrobić z jabłek?

Jabłka to typowo polskie owoce, chętnie zjadane i chętnie wykorzystywane w kuchni polskiej. Można z nich właściwie zrobić wszystko! Wystarczy odrobina wyobraźni i chęci.

Potrawy z jabłek

Jabłka są bardzo zdrowe, smaczne i pasują niemal do każdego dania. Możemy je jeść na surowo, możemy je również ugotować, usmażyć, upiec, zrobić z nich przetwory na zimę w postaci dżemu jabłkowego, a nawet ugotować z nich pyszny kompot.

Z jabłek możemy przygotować mus jabłkowy, idealnie nadaje się z cynamonem jako sos do dań głównych na słodko, możemy je utrzeć na tarce i przygotować z nich sorbet na zimno, upiec placek z jabłkami zwany potocznie jabłecznikiem lub szarlotką, dodać je w kawałeczkach do kruchych ciastek, dodać je również do naleśników z odrobiną pudru z mniejszych lub większych kawałków w zależności od upodobań.

Warto zrobić z nich pyszny omlet na obiad, dodawać je w formie smażonej do ryb z sokiem cytrynowym, a nawet zrobić z nich zasmażkę z cynamonem i innymi owocami. Jabłka równie dobrze nadają się do gotowanego mięsa wieprzowego, wołowego, gęsiego lub do ryżu zamiast sosu. Z jabłek zrobimy placki na słodko tak zwane racuchy, jabłka w cieście francuskim, jabłka pieczone z dodatkiem innych owoców i cynamonu, który jest najczęściej wykorzystywany. Śmiało można również przygotować jabłka z serem np.: pleśniowym lub dodawać je gotowane do grzańca. Jest to idealna potrawa rozgrzewająca na zimowe wieczory.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x