Automatów do pieczenia chleba obecnie mamy wiele w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. Wybór dotyczy specjalnego wypiekacza, który będzie nam odpowiadał i dopasowywał się do naszych potrzeb.
Jaki wypiekacz wybrać
Wypiekacze do chleba nie służą tylko do wypiekania bochenków, ale również do robienia bułek, ciast i do różnego rodzaju chlebków. Dostępne wypiekacze idą również z duchem czasu i pozwalają na samodzielne wypiekanie chleba ze skomponowanych przez nas samych składników, które odpowiadają naszej diecie i zapotrzebowaniom. Zwłaszcza, jeśli staramy się odżywiać zdrowo, jemy pieczywo razowe, żytnie lub owsiane, a nawet bez glutenu.
Jest to nie zwykle pomocny i nowoczesny sprzęt, który każda osoba dbająca o zdrową i zbilansowaną dietę powinna mieć w domu. Niegdyś nasze prababcie piekły chleb w domach korzystając z domowych, dużych pieców. Proces ten był nieraz długotrwały i wymagał sporo wysiłku, zwłaszcza przy ugniataniu ciasta. Współczesne wypiekacze dają taką możliwość, dzięki czemu możemy upiec w domu własny chleb bez wysiłku. Jedyną naszą troską jest właściwe skomponowanie składników, z których powstanie chleb. Pozostałe czynności należą już do urządzenia, które samodzielnie wymiesza składniki, pozostawi je, by wyrosły i upiecze.
By kupić dobrej jakości wypiekacz do chleba, który nas nie zawiedzie warto skonsultować się ze sprzedawcą w sklepie i wybrać sprzęt dobrej marki. Niektóre wypiekacze niewiadomego pochodzenia mogą powodować niedokładne wymieszanie składników, a nawet niedopieczenie ciasta, które w smaku okaże się w połowie surowe, co grozi zatruciami.
Spytaj również o to, w jaki sposób sprzęt radzi sobie z dodatkowymi składnikami ciasta, które chcesz dodać jak na przykład rodzynki, płatki owsiane, bakalie, suszone owoce. Zwróć szczególną uwagę na wielkość wypiekacza, moc urządzenia, dokładny sposób wymieszania składników, czyli mieszadła zamontowane w wypiekaczu. Im większa liczba mieszadeł tym lepiej wymieszane ciasto, a co za tym idzie smaczniejsze i delikatniejsze.