Każdy z nas przynajmniej raz w życiu próbował pysznego gofra z dodatkiem dżemu i bitej śmietany z owocami. Pycha! Jest to nie tylko smaczne danie na ciepło, które możemy zjeść w formie obiadu, ale również słodki podwieczorek, którym możemy poczęstować znajomych i rodzinę odwiedzających niespodziewanie nasz dom, wówczas, gdy nie możemy ich niczym innym poczęstować. Gofry przygotowuje się szybko i łatwo. Wystarczy tylko gofrownica!
Słodka przekąska w kilka minut
Gofrownicę czyli przyrząd do robienia gofrów właściwie można kupić wszędzie, w każdym sklepie, a nawet w supermarkecie w niewielkiej cenie. Warto mieć w domu taki sprzęt w momencie, gdy dopadnie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego lub gdy mamy w domu dzieci lubiące łakocie.
Przepis gofry
Gofry możemy przygotować zwykle na słodko, ale również na słono jeśli mamy taką ochotę. Wystarczy mieć w domu odpowiednie składnik: mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier, jajka, olej i mleko. Podobnie jak w przypadku domowych naleśników składniki należy dobrze wymieszać najlepiej za pomocą miksera, by były odpowiednio połączone bez grudek mąki. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy za pomocą pędzelka lub papierowego kuchennego ręcznika olejem do smażenia lub oliwą i wylewamy na tak przygotowaną ciasto w niewielkiej ilości. Następnie zamykamy Gofrownicę i czekamy 3-4 minuty, by ciasto mogło się upiec przyjmując odpowiedni kształt z gofrownicy.
Istnieje wiele odmian gofrownic. Najpopularniejsza to taka, która formuje ciasto w kratkę lub w poprzeczne pasy. Obecnie na rynku dostępne są różnorodne gofrownice, które urozmaicają nasze danie na wszelkie sposoby. Na przykład gofrownice z serduszkiem, w kwiaty, motyle, z uśmiechem, również w samochody i geometryczne kształty. Wybór jest przeogromny.
Pyszne gofry
Przygotowanego gofra posypujemy cukrem pudrem, dodajemy dżemu, polewamy bitą śmietaną z dodatkiem owoców lub słodkim syropem. Możemy je również jeść na sucho. Możemy dodawać do gofrów właściwie wszystko, na co tylko mamy ochotę. Należy jedynie pamiętać, że w łączeniu składników musimy uwzględniać fakt, czy przygotowujemy danie na słodko, czy na słono. Jeśli chcemy przygotować gofry na słono z dodatkiem warzyw, musimy dodać do ciasta więcej soli niż cukru. I to wszystko. Smacznego!