Jeszcze nie tak dawno byliśmy świadkami, jak tradycyjne gotowanie obiadów w domu odchodzi do lamusa powoli wypierane przez gotowe dania z torebki, fast foody oraz posiłki zamawiane przez telefon, a nawet Internet. Taki sposobów stołowania się nadal jest popularny w krajach zachodu, również w Polsce, ale głównie w dużych aglomeracjach miejskich wśród zapracowanych osób niemających czasu ani pomysłów na gotowanie.
Obiad
Obecnie powoli wraca do łask moda na gotowanie w domu. W księgarniach możemy znaleźć dziesiątki książek kucharskich, które zawierają w sobie przepisy zarówno te podstawowe, jak i dla zaawansowanych, dla cukrzyków, dla wegetarian, wegan, osób na diecie bezglutenowej i inne. Zaopatrzyć się w taką książkę kucharską nie jest trudno, zaopatrzyć się jednak w chęci i wolny czas już gorzej.
W domu czy poza?
Posiadając dużą rodzinę należy liczyć się z konsekwencjami finansowymi, które niosą ze sobą gotowe posiłki zamawiane, czy kupowane w sklepach. Nie wspominając już o jedzeniu w restauracjach. Chociaż obecne są teraz niemal wszędzie bary szybkiej obsługi i knajpki, gdzie można zjeść domowe polskie danie za grosze. Jeśli jednak pragniemy zrobić coś samemu dla siebie, chcemy nauczyć się gotować, by sprawić przyjemność swojej rodzinie lub zrobić niespodziankę bliskim, wystarczy odrobina wyobraźni, energii i podstawowej wiedzy kucharskiej.
Co na obiad
Dania główne obiadowe możemy gotować, piec, smażyć, a nawet przygotowywać na parze, co ostatnio stało się niezwykle popularne i co najważniejsze bardzo zdrowe. Jest to świetny sposób przygotowywania niskokalorycznych posiłków, które nie tracą żadnego smaku. Możemy ugotować tradycyjne polskie danie na tłusto lub w stylu dietetycznym, możemy upiec w piekarniku polską kiełbasę, zamiast smażyć ją jak zwykle na patelni w głębokim tłuszczu.
Na następnej stronie ciąg dalszy artykułu co na obiad: