Jak jeść mango?

Mango cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. I bardzo dobrze, bo to zdrowy i smaczny owoc, soczysty, pełen witamin i minerałów! Wspomaga pracę oczu, regenerację skóry, wzmacnia odporność, wpływa na trawienie i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. To tylko nieliczne przykłady tego, co może nam dać mango, gdy będziemy go jeść regularnie.

Mango owoc

Mango najlepiej jeść na surowo. Można go dodawać również do sałatek owocowych, słodkich deserów, koktajli, galaretek, sosów itp. Jego soczysty miąższ rozpływa się w ustach, jest słodki i orzeźwiający. Ponieważ owoc ten posiada dość twardą i mocno przyczepioną do miąższu skórkę, obranie go może sprawić nam nieco kłopotów.

Obieranie mango

Najlepiej obrać owoc jak jabłko małym i ostrym nożykiem tak, by nie uszkodzić miąższu i by skórka była jak najcieńsza. Można również odkrawać fragmenty owocu i zjadać je pozostawiając skórkę. Dobrze jest uważać na pestkę, która jest wyjątkowo duża. Jeśli chcemy, aby owoc posłużył nam jako dodatek np.: do sałatki możemy go obrać ze skórki i pokroić w kosteczki według uznania. Z pewnością jego smak sprawi, że owoc ten pozostanie z nami na dłużej. Smacznego!

0 0 głosy
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x