Co na zgagę?

Zgaga to bardzo przykra i uciążliwa dolegliwość, która dotyka wiele osób cierpiących na nadkwasotę i problemy z trawieniem. Bywa, że jest dziedziczna, spowodowana niedbałą dietą, a nawet problemami anatomicznymi przełyku i żołądka.

Zgaga przyczyny

Zgaga powstaje, gdy nadmiar kwasów, które produkuje nasz żołądek niezbędnych do trawienia pokarmu wydobywa się w stronę przełyku docierając aż do jamy ustnej. Powoduje to nieznośne pieczenie w gardle, uczucie goryczy, mdłości, a nawet wymioty. Osoba cierpiąca na zgagę zwykle dodatkowo ma problemy z jedzeniem, z trawieniem, traci apetyt, miewa choroby gardła, a nawet cierpi na próchnicę i nieświeży oddech.

Zgagę można oczywiście leczyć za pomocą środków farmakologicznych dostępnych w aptece lub operacyjnie. Jest to jednak niezbędne w przypadku osób cierpiących na zgagę stosunkowo często, nawet codziennie. Dla tych jednak, którym zgaga dokucza raz na jakiś czas na przykład po zjedzeniu ostrego dania najlepszym wyjściem są domowe sposoby.

Sposoby na zgagę

Najlepiej jest całkowicie zrezygnować z jedzenia ostrych i słonych pokarmów lub przynajmniej je mocno ograniczyć. Należy zapomnieć o gazowanych napojach smakowych, a nawet wodzie mineralnej gazowanej. Tylko napoje niegazowane są wskazane w tym przypadku.

Przy ataku zgagi najlepiej pomagają herbaty ziołowe z rumianku, mięty, imbiru, kopra włoskiego, kminku, prawoślaza lekarskiego czy cynamonowca. Można je kupić w każdym sklepie ekologicznym lub zielarskim. Należy odstawić czarną herbatę i kawę i koniecznie alkohol oraz papierosy. Również tłuste, smażone potrawy, a nawet owoce cytrusowe powodują nadmiar produkcji kwasów żołądkowych.

W przypadku nagłego ataku zgagi dobrze jest wypić szklankę ciepłej wody z łyżeczką sody oczyszczonej, także unikać wysiłku fizycznego w tym schylania się i gimnastyki.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x