Czujesz czasem, że twój organizm przestaje współpracować? Jeśli cierpisz na bezsenność lub notoryczną senność, masz bóle głowy, problemy żołądkowe, trudności z koncentracją i pamięcią, zauważasz pogorszenie stanu skóry lub włosów, może to oznaczać, że Twój organizm jest zatruty toksynami albo innymi chemikaliami. A jak wiemy, tych w dzisiejszych czasach nie brakuje w naszym otoczeniu.
Dieta oczyszczająca
Jeśli chcesz oczyścić organizm ze złogów, toksyn i innych szkodliwych substancji, stosuj przez kilka dni post oparty na wodzie i produktach (najlepiej owocach lub warzywach) z pewnego pochodzenia. Poniżej znajdziesz listę produktów, które mają w swoim składzie najbardziej dobroczynne substancje wspomagające oczyszczanie.
Które produkty pomagają oczyścić organizm?
- Cytryna – zacznij dzień od szklanki ciepłej wody z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, która pomoże twoim jelitom, a także dostarczy witaminę C
- Grejpfrut – dzięki dużej zawartości wody, działa moczopędnie, a dodatkowo w swoim składzie ma antyseptyczne flawonoidy i terpeny, pomagające oczyszczać organizm
- Jabłka – dzięki zawartości błonnika, chłoną toksyny jak gąbka!
- Figa suszona – wspomaga pracę wątroby i obniża zły cholesterol, dodatkowo ma sporo błonnika
- Awokado – kolejna skarbnica błonnika, witamin oraz minerałów
- Borówki – mnóstwo antyoksydantów oraz witaminy C
- Arbuz – niby niepozorny, ale dzięki bardzo dużej zawartości wody, działa moczopędnie, co wspomaga oczyszczanie
- Owoc granatu – wspaniały antyoksydant!
- Czosnek – dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu, pomaga usunąć grzyby i bakterie
- Kapusta – poza tym, że jest niskokaloryczna, zawiera wiele witamin (chociażby K i C), a w swoim składzie ma wiele drogocennych antyoksydantów
- Kalafior – kolejne wspaniałe źródło błonnika i witamin
- Pietruszka – to nie tylko witaminy, ale też kwas foliowy oraz chlorofil, który pomaga usuwać stany zapalne, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, chroni przed stresem oksydacyjnym, poprawia trawienie, a także wpływa na piękny wygląd naszej skóry!
- Buraki czerwone – zawierają antyoksydanty, a także błonnik i potas!
- Koper włoski lub inaczej fenkuł – warzywo niskokaloryczne, jednak bogate w potas, wapń, magnez, kwas askorbinowy i błonnik
- Migdały – to źródło zdrowego tłuszczu, a także błonnika oraz witaminy E
- Imbir – działa przeciwzapalnie oraz oczyszczająco, ma sporo potasu, magnezu i wapnia
- Zielona herbata – pij ją zamiast czarnej, nie słodź, a będzie skarbnicą samego dobra – chociażby przeciwutleniaczy, a także witamin A, B, C, E, K oraz żelaza, fluoru, cynku, potasu czy wapnia
- Siemię lniane – pęcznieje w żołądku, przez co daje uczucie sytości, poza tym jest doskonałym źródłem błonnika i kwasów Omega-3
- Napary ze skrzypu polnego – poza tym, że działa moczopędnie, to dodatkowo daje ogólny efekt odtrucia