Co to jest indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny jest zjawiskiem odnoszącym się tylko do produktów, które zawierają węglowodany. Określa on jak duży jest wzrost cukru we krwi po dwóch godzinach od zjedzenia konkretnego posiłku. Powinni zwracać na niego uwagę jednak nie tylko cukrzycy czy osoby cierpiące na insulinooporność, ale także każdy kto chce zdrowo żyć i zadbać o swoją sylwetkę. Tak więc pamiętaj – im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej! Rozróżniamy trzy poziomy jego wysokości. Pierwszy, czyli wysoki – wynosi powyżej 70 IG, średni waha się pomiędzy 56, a 69 IG, a niski oscyluje poniżej 55 IG.

Dieta glikemiczna

Spożywając produkty o niskim indeksie glikemicznym, będziemy dłużej syci, co pozwoli nam na kontrolę wagi i zapanowaniem nad napadami wilczego głodu. Są jednak takie momenty, gdy warto zjeść coś, co ma wysokie IG. Należy do nich na przykład moment po treningu wysiłkowym, który zazwyczaj mocno obniża nam poziom cukru we krwi. Aby pomóc organizmowi odbudować zapasy glikogenu i sprawić by białko powędrowało do mięśni, dobrze zaraz po treningu zjeść coś mocno energetycznego.

Co podwyższa poziom IG?

Pamiętajmy, że każda obróbka termiczna, a więc pieczenie, smażenie czy gotowanie, podnosi poziom IG. Wybieraj więc produkty, które można spożyć na surowo. Porzuć wszelkie dania gotowe kupowanie w sklepach oraz te wysokoprzetworzone. Zadbaj o to, by twoje posiłki były mądrze skomponowane i zawierały zarówno białka, tłuszcze jak i węglowodany w odpowiednich proporcjach.

Produkty o niskim indeks glikemicznym

Są to produkty mające IG na poziomie do 55, czyli na przykład:

  • dorsz – 0
  • jajka kurze – 0
  • salami – 0
  • ser mozzarella – 0
  • śmietana 12%, 18 % – 0
  • awokado – 10
  • pieczarki – 10
  • agrest – 15
  • cebula – 15
  • cukinia – 15
  • cykoria – 15
  • czarna porzeczka – 15
  • kalafior – 15
  • kapusta – 15
  • migdały – 15
  • ogórek – 15
  • papryka – 15
  • pomidor – 15
  • rzodkiewka – 15
  • seler naciowy – 15
  • bakłażan – 20
  • marchew – 20
  • czekolada gorzka – 22
  • czereśnie – 22
  • groch po ugotowaniu – 22
  • kasza jęczmienna pęczak – 25
  • maliny – 25
  • brzoskwinia – 30
  • burak – 30
  • czosnek – 30
  • dżem niskosłodzony – 30
  • twaróg chudy – 30
  • fasola biała po ugotowaniu – 33
  • gruszka – 38
  • jabłko – 38
  • sok pomidorowy – 38
  • kasza gryczana – 40
  • płatki owsiane – 40
  • truskawki – 40
  • sok marchwiowy – 43
  • marchew po ugotowaniu – 50
  • mango – 51
  • banan – 52
  • sok pomarańczowy – 52
  • kiwi – 53
  • biszkopt – 54
  • kukurydza konserwowa – 55

Na kolejnej stronie znajdziesz produkty o średnim oraz wysokim indeksie glikemicznym

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x