Marchew to warzywo popularne w naszym kraju, jednak na surowo niezbyt chętnie jadane. Lubimy soki marchwiowe chętnie pite przez dbających o linie, bo właśnie takie osoby doskonale wiedzą, jakie wartości odżywcze zawiera w sobie jedna marchewka, co wnosi do naszego organizmu i jaka jest zdrowa.
Marchewka właściwości
Marchewka surowa może mieć nieco odpychający zapach i smak, jednak warto się do niej przekonać i zjadać ja systematycznie, najlepiej codziennie. Już w starożytności doceniono to wspaniałe i pomarańczowe warzywo. Jednak dziś wiemy doskonale jakie dokładnie składniki w sobie zawiera i na co wpływa. Marchewka przede wszystkim usprawnia działanie systemu odpornościowego, działając lepiej niż niejeden suplement zdrowotny. Dzięki obecności ogromnej ilości witaminy C świetnie wpływa na nasze zdrowie pomagając naszemu organizmowi walczyć z chorobami już na wczesnym etapie ich rozwoju.
Marchew dodatkowo jest warzywem wręcz stworzonym dla osób mających problemy ze wzorkiem. Powinny ją chętnie jadać osoby, które na co dzień mają do czynienia z komputerem lub ich praca wymaga idealnego wzroku.
Marchew chroni przed chorobami nowotworowymi, wzmacnia pracę serca i całego układu krążenia i doskonale wpływa na stan skóry. Osoby pragnące cieszyć się gładką i delikatną skórą w nieco ciemniejszym odcieniu powinny codziennie sięgać po marchewkę. Zwłaszcza panie, uwielbiające słoneczne kąpiele. Dzięki obecności beta-karotenu z pewnością jedzenie marchewki dużo lepiej wpłynie na koloryt naszej skóry niż systematyczne wizyty w solarium. Odnośnie skóry w marchewce powinny również rozsmakować się osoby mające problemy dermatologiczne (trądzik, wypryski, zmiany skórne).
Witaminy w marchewce
Marchew zawiera w sobie duże ilości witaminy: C, E i K, kwas foliowy niezbędny dla kobiet w ciąży oraz ważne pierwiastki takie jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas, cynk i sód. A więc śmiało sięgajmy po marchewkę i jedzmy ją chętnie na surowo, dodawajmy do sałatek, do obiadu wraz z innymi warzywami.