Sezon na arbuzy zaczyna się w okresie letnim, gdy pogoda zmienia się na cieplejszą, coraz częściej mamy ochotę na świeże owoce i warzywa, przychodzą upały i potrzebujemy więcej wody, by nawodnić organizm. Jednym z polecanych owoców w czasie letnich upałów są arbuzy, które mają w sobie dużo wody, świetnie orzeźwiają, nawadniają i smakują. Jednak wybór odpowiedniego arbuza może przysporzyć nam sporo problemów zwłaszcza, jeśli chcemy wybrać dojrzały i soczysty owoc.
Jak wybrać arbuza
W sklepie spożywczym, na targu i w supermarketach w dziale owoców i warzyw mamy do wyboru w sezonie letnim dużą ilość wielkich i pięknych arbuzów. Nie łatwo jest sprawdzić, czym się różnią między sobą, nie mamy też możliwości skontrolować, jak wyglądają w środku ani jak pachną. Jednak istnieje kilka sugestii na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze. Jeśli chcemy kupić dojrzałego, soczystego, nie wodnistego i smacznego arbuza przede wszystkim należy kierować się wyglądem skórki, kształtem arbuza oraz jego wielkością.
Dobry i smaczny arbuz będzie przede wszystkim jak najbardziej okrągły. Im bardziej wydłużony jest owoc, tym większe prawdopodobieństwo, że po przekrojeniu go może okazać się bardziej gorzki niż słodki, a jego konsystencja wodnista i mdła. Taki owoc z pewnością nie orzeźwi i nie zaspokoi naszego apetytu. Im bardziej zbity i okrągły jest owoc, tym słodszy i gęstszy.
Jak rozpoznać dobrego arbuza
Z pewnością w sklepie niejednokrotnie zwróciliśmy uwagę na brązowe i żółte plamy na skórce arbuza. Nie jest to na pewno efekt psucia się, a dla niektórych wręcz przeciwnie – oznaka niedojrzałości owocu. To najczęściej znaczy, że z kwiatami arbuza miały do czynienia pszczoły, dlatego im skórka będzie bardziej żółta z brązowymi i pomarańczowymi siatkami, tym owoc bardziej dojrzały i co za tym idzie smaczniejszy i soczysty. W zasadzie najczęściej intensywnie zielone, o wydłużonym kształcie, owalne arbuzy wydają się pozornie ładne i smaczne, jednak to właśnie one potrzebują więcej czasu, by dojrzeć i nie są polecane do jedzenia.