Magnez jest makroelementem, bez którego nasz organizm nie byłby w stanie normalnie funkcjonować. Dorosły człowiek w ciągu dnia potrzebuje około 300 do 400 miligramów, ale niestety większość z nas cierpi na jego niedobory. Poniżej przedstawimy Wam powody, które odpowiedzą na pytanie dlaczego magnez jest tak istotny dla naszego zdrowia.
Jaką rolę w organizmie pełni magnez?
- Odpowiada za aktywację wielu ważnych enzymów
- Reguluje cykl komórkowy
- Tworzy związki chelatowe
- Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i mineralizacji kości
- Wpływa korzystnie na układy: odpornościowy, krwionośny, rozrodczy i nerwowy
- Przeciwdziała nieprzyjemnym skutkom stresu
- Działa przeciwskurczowo
- Przeciwdziała niedotlenieniu mięśnia sercowego
- Działa przeciwzakrzepowo
- Chroni przed żywnością zatrutą metalami ciężkimi
To tylko niektóre z właściwości magnezu! Czy już jesteś przekonany o jego niezwykle dobroczynnym działaniu? Jeśli nie, to dodamy, że ułatwia on zasypianie, ma działanie rozkurczowe, powinien więc znaleźć się w apteczce każdej kobiety boleśnie przechodzącej menstruację, a dodatkowo poprawia koncentrację i pamięć, przyda się więc każdemu uczniowi!
W jakich produktach jest magnez?
Pamiętaj, że aby dostarczyć do organizmu odpowiednią dawkę dzienną magnezu, warto sięgnąć także po jego sprawdzone, chelatowe suplementy, ponieważ z jedzenia przyswoić możemy tylko około 50% jego wymaganej dawki. Poniżej przedstawiamy Wam produkty, które są bardzo bogate w magnez. Podane wartości odpowiadają 100 g produktu.
- Kakao ma aż 420 mg magnezu
- Słonecznik i inne nasiona mają około 359 mg magnezu
- Migdały dostarczą nam 269 mg magnezu
- Kasza gryczana to około 220 mg magnezu
- Biała fasola ma 170 mg magnezu
- Gorzka czekolada podobnie jak fasola ma w sobie 170 mg magnezu
- Pistacje to około 158 mg magnezu
- Orzechy laskowe zawierają około 140 mg magnezu
- Płatki owsiane to około 130 mg magnezu
- Ciecierzyca i groch dostarczą nam 120 mg magnezu
- Brązowy ryż ma około 110 mg magnezu
- Mleczna czekolada dostarczy do naszego organizmu 97 mg magnezu
- Natka pietruszki to 69 mg magnezu
- Żytni chleb razowy oraz graham mają około 64 mg magnezu
- Szpinak to około 50 mg magnezu
- Banan ma mniej więcej 33 mg magnezu
- Szynka z indyka dostarczy nam około 32 mg magnezu
- Tłusty, dobry gatunkowo ser żółty typu Gouda ma 31 mg magnezu
- Ryby takie jak makrela czy dorsz dostarczają około 30 mg magnezu
- Brokuły mają 23 mg magnezu
- Marchew to około 16 mg magnezu