Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Coraz częściej jemy w biegu, o nieregularnych porach, nie zwracając uwagi na wartości odżywcze posiłku. Źle zbilansowana dieta wpływa negatywnie na nasze samopoczucie, zaburza pracę jelit i jest przyczyną wielu chorób. Jedną z nich jest otyłość, choroba metaboliczna polegająca na gromadzeniu się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej w organizmie, spowodowana najczęściej nieodpowiednią dietą i brakiem aktywności fizycznej. Uważa się ją za chorobę cywilizacyjną.
„W USA w latach 1991-2003 liczba osób otyłych zwiększyła się od 15% do 25%. W Polsce stwierdza się ją u 19% osób, a łącznie nadwaga i otyłość występuje u 15,7 mln (stan na 2002 r.).
Otyłość przyczynia się do uszkodzenia narządów, inicjuje powstanie wielu innych chorób m. in. miażdżycy, która jest spowodowana zatykaniem światła naczyń krwionośnych poprzez odkładający się LDL cholesterol, prowadzi to do powstania blaszek miażdżycowych, utrudnienia przepływu krwi, może spowodować niewydolność serca, zaburzenia oddychania i w najgorszym przypadku zgon. Otyłość przyczynia się do wystąpienia następujących chorób i dolegliwości: bezdechu sennego, żylaków kończyn dolnych, nadciśnienia tętniczego, wysokiego cholesterolu we krwi, cukrzycy typu 2, udaru mózgu, nowotworów, bezpłodności, kamicy pęcherzyka żółciowego.
Prawidłowe odżywianie
O odpowiednie odżywianie powinniśmy dbać niezależnie od wieku, bo nawet, jeśli czujemy się dobrze i mamy dużo energii z czasem złe nawyki żywieniowe spowodują niedobór ważnych składników w naszym organizmie.
Zasady zdrowego odżywiania
Od czego wiec powinniśmy zacząć zmiany? Instytut żywności i żywienia zaleca, aby stosować się do kilku ważnych zasad:
- Po pierwsze ważna jest regularność posiłków, powinniśmy je spożywać 5 razy dziennie, każdy dzień rozpoczynając od pożywnego śniadania, gdyż jest ono najważniejszym posiłkiem i zapewnia nam energię na cały dzień.
- Nasza dieta musi być zróżnicowana, powinniśmy wybierać różnorodną żywność: owoce, warzywa, mięso, ryby, nabiał, produkty zbożowe itp.
- Zaleca się, aby spożywać warzywa na surowo, ponieważ proces gotowania pozbawia je cennych witamin i minerałów.
- Ważne jest spożywanie tłuszczy zwierzęcych w niewielkich ilościach, ze względu na zawartość tłuszczu. Warto zastępować je np. oliwą z oliwek.
- Ważną zasadą jest ograniczenie ilości spożywanych cukrów, szczególnie tych przetworzonych. Warto zastąpić je pełnymi witamin owocami, naturalne cukry zawarte w owocach nie mają negatywnego wpływu na naszą dietę.
- Spożywanie zbyt dużych ilości soli kuchennej sprzyja nadciśnieniu, pamiętajmy wiec, aby nie przesalać potraw. Zaleca się, aby spożywać 1 płaską łyżeczkę soli dziennie.
- Planując jadłospis pamiętajmy, aby spożywać mięso około 2 razy w tygodniu, częściej wybierać dania z ryb i roślin strączkowych np. bób.
- Nie zapominajmy również o nabiale, który ma duży wpływ na nasze kości, zawiera witaminę D, niezbędną do ich rozwoju. Pijmy mleko 2 razy dziennie.
Odpowiednia dieta połączona z aktywnym trybem życia sprawi, że na długo zachowamy zdrowie i będziemy mniej narażeni na choroby. Zapotrzebowanie na energię zmienia się wraz z wiekiem i aktywnością. Ludzie aktywni potrzebują dostarczyć organizmowi więcej kalorii. Dlatego warto od czasu do czasu skonsultować się z dietetykiem i wybrać odpowiedni dla swoich potrzeb rodzaj diety.