„Jedz owoce warzywa będziesz zdrowy jak ryba” na pewno wiele razy spotkałeś się z takim powiedzeniem. Co się pod nim kryje? Dlaczego zdrowy jak ryba?
Zdrowy jak ryba
Powszechnie uważa się, że ryby to zwierzęta, które rzadko chorują, okazy zdrowia. Porównujemy do nich człowieka silnego, krzepkiego, tryskającego zdrowiem. Możemy, więc wnioskować że potrawy i preparaty z ryb w dużej mierze przyczyniają się do poprawy naszego zdrowia. Dietetycy radzą, aby spożywać ryby ok. 2-3 razy w tygodniu, ponieważ są one cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. Omega, DHA), zawierają także ważną dla rozwoju kości witaminę D oraz cenne składniki mineralne takie jak wapń, magnez, jod, selen, fosfor, fluor.
Ryby to ważny składnik zbilansowanej diety. Oprócz smacznego mięsa ryb możemy spożywać również preparaty takie jak tran czy ojej z wątroby rekina. Są to oleje o właściwościach leczniczych zawierające koncentrat otrzymywany z wątroby świeżej ryby. Stanowią kompozycje niezbędnych kwasów tłuszczowych, szczególnie polecanych w stanach obniżonej odporności. Częste spożywanie ryb i wytworzonych na ich bazie preparatów poprawia kondycje wzroku, cery, usprawnia pamięć, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga odporność, reguluje przemianę materii. Spożywanie ryb zaleca się każdemu, a w szczególności kobietą w ciąży, osobą zmagającym się z takimi chorobami jak miażdżyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie.
Pamiętajmy, wiec o włączeniu ich już dziś w swoją codzienną dietę aby czuć się „zdrów jak ryba”!