Pomidory na zawsze zagościły na polskich stołach odkąd pojawiły się w naszym kraju. Polacy chętnie uprawiają i jadają pomidory dodając je do kanapek, krojąc do sałatek, robiąc z nich koncentraty. Niemalże w każdej sałatce pojawiają się pomidory zwykłe, koktajlowe i innego rodzaju.
Pomidor właściwości
Pomidory nie tylko świetnie smakują, są soczyste, pięknie i zachęcająco pachną, ale idealnie nadają się do letnich sałatek i obiadów. Również są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy niezbędne dla funkcjonowania naszych organów. Udowodniono, że systematycznie jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zawału. Pomidory zawierają cenny składnik zwany likopenem, który wpływa na nasz organizm całościowo. To po prostu czerwony barwik naturalnie występujący w tym cennym warzywie. Likopen to przeciwutleniacz, który oczyszcza organizm z toksyn i opóźnia procesy starzenia. A więc pomidor to po prostu warzywo młodości i witalności!
Pomidory działają nie tylko oczyszczająco, ale pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, co ma niemałe znaczenie dla osób borykających się z nadwagą. Dodatkowo wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Pomidory obniżają ciśnienie, ilość cholesterolu we krwi, nadają piękny koloryt naszej skórze, odmładzają, nawadniają organizm w prawidłowy sposób, wzmacniają pracę serca i pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. Pamiętać jednak należy, że jedzone w nadmiarze mogą uczulać! Ciekawe jest jeszcze to, że pomidory nie tylko gaszą pragnienie w upalny dzień ze względu na dużą zawartość wody, ale dzięki zawartości wspomnianego wcześniej likopenu działają jak krem do opalania niwelując szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych.
Pomidory zwłaszcza świeże zawierają ogromną ilość minerałów jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, czy potas. Zwłaszcza ten ostatni, który występuje w dużej ilości.
Uwaga!
Pomidorów nie wolno łączyć z zielonym ogórkiem, gdyż zawarty w nim enzym działa niszcząco na witaminę C eliminując ją.