W walce o szczupłe ciało, a przede wszystkim zdrowy organizm zapominamy często, że serwujemy naszemu żołądkowi potrawy, które zakwaszają organizm. Jest to skutek niewłaściwego odżywiania i dostarczania sobie nieodpowiednich składników odżywczych, który może przynieść dramatyczne konsekwencje.
Zakwaszony organizm
Należy wspomnieć, że płyny wewnątrz naszego ciała mają odczyn alkaiczny. Z kolei współczesne jedzenie, którym się żywimy zaburza równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu powodując jego zakwaszenie. A to może prowadzić do wielu problemów i schorzeń. Idealne pH organizmu musi się utrzymywać w granicach od 7,35 do 7,45. Diametralne zmiany prowadzą do nadwagi, otyłości, cukrzycy, problemów reumatycznych, osłabienia kości i mięśni, chronicznego zmęczenia i osłabienia odporności, problemów z koncentracją, bólów głowy, wypadania zębów, włosów, problemów dermatologicznych i ogólnego obniżenia nastroju.
Jak odkwasić organizm
By skutecznie walczyć z zakwaszeniem organizmu najpierw należy wykonać test na zakwaszenie. Można udać się do lekarza z prośba o skierowanie na badanie. Istnieją również do kupienia testy w aptece, które można zrobić w domu. Jeśli nasz organizm jest zakwaszony wystarczy wprowadzić zmiany w diecie, by po jakimś czasie zauważyć odczuwalną różnicę.
Produkty, które wyraźne wpływają na zakwaszenie organizmu to: jaja, kawa, czarna herbata, sery żółte i topione, mięso, zwłaszcza czerwone, w tym wędliny, ryby, tłuszcze, słodycze, szczególnie czekolada, produkty zbożowe, biały ryż, słodkie napoje, alkohol, pieczywo białe.
Produkty, które odkwaszają organizm: owoce (kiwi, arbuz, cytryna, pomarańcza, mandarynka, banan, jabłko, truskawka, malina), warzywa, mleko i śmietana, ser biały, owoce suszone, bakalie, kasza jaglana i kasza gryczana, ryż brązowy, pieczywo ciemne razowe.